Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği Tarihi Tavşancıl Evlerini Yaşatma Projesi’nin protokolü Tavşancıl Mahallesi’nde düzenlenen törenle imzalandı.
Kocaeli İl Kültür Müdürü M.Fatih Taşdelen, Dilovası Kaymakam M.Asım Alkan ve Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, AK Parti Dilovası İlçe Başkanı İlhan Yıldırım, Kamu Kurum Müdürleri, Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, mahalle muhtarları ve belediye birim müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen imza töreniyle 21’si tescilli, 46’sı tescilsiz toplam 66 tarihi binanın restorasyonu protokole bağlandı.
TARİH TAVŞANCIL’DA YAŞAYACAK
Tavşancıl Mahallesi Kentsel Sit ve Doğal Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı içinde yer alan tescilli yapılarla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dilovası Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, ilk olarak uygulama yapılacak cadde ve sokaklar belirlendi. Ardından, bu cadde-sokaklardaki tescilli, tescilsiz binalarla ilgili olarak vatandaşlarla tek tek görüşülerek her bir ev için mülk sahiplerinin taahhütnameleri ve vekaletnameleri alınarak bakanlığa toplu başvuru gerçekleştirildi. Bakanlık, başvuruyu uygun gördü ve Tarihi Tavşancıl Evleri’nin restorasyonu ile ilgili düğmeye basıldı.
21 TESCİLLİ, 46 TESCİLSİZ BİNA RESTORE EDİLECEK
Proje kapsamında atılan imza ile ilk etapta 21 tescilli, 46 tescilsiz binanın restorasyonunun yapılması protokole bağlanırken, 20 yapının rölove ve restorasyon projelerine başlanıldı.
YAHYA KAPTAN’IN EVİ DE PROJE KAPSAMINDA
Yahya Kaptan’ın Tavşancıl’da şehit edildiği ev de koruma altına alınıp tescil edilerek, diğer tescilli yapılarla birlikte restorasyon projesi kapsamına dahil edildi. Bunun yanında sokak ve doku bütünlüğü açısından tescilli yapılar arasında kalan diğer binaların cephe çalışmaları ve sokak güzelleştirme çalışmalarının da Kocaeli Kültür ve Varlıkları Bölge Kurulu’nun onayladığı ‘cephe projeleri’ doğrultusunda bakım, onarım ve cephe çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı ifade edildi.
ŞAYİR: TAVŞANCIL CAZİBE MERKEZİ OLACAK
İmzalanan protokolün hem Dilovası için, hemde Kocaeli için büyük önem taşıdığını ifade eden Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, “Bugün burada protokolünü imzaladığımız Tarihi Tavşancıl Evleri’ni Yaşatma Projesi, Tavşancıl’a yeniden hayat verecek. Geçmişi bugünlere taşıyacak. Bu proje Dilovamız’ı ve Kocaelimiz’i turizmin uğrak yerlerinden birisi haline getirecektir. 21 tescilli, 46 tescilsiz binamızın restorasyonunu başlatarak ilk adımı atıyoruz, inşallah devamı da gelecek” dedi.
ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK
Şayir, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere projenin imzalanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Kültür ile Yükselen Şehir Dilovası” için çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini de ifade etti.
TAVŞANCIL NEDEN SAFRANBOLU OLMASIN?
Şayir’in ardından açıklamalarda bulunan Taşdelen, “İlimiz, tarihte büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Kültürel varlık açısından çok zenginiz. İlimizde yaklaşık bin adet tescilli kültürel varlığımız var. Tavşancıl bölgesinde ise 70 tane sivil mimarlık örneği var. 2 tane de camimiz bulunmaktadır. Bunlardan 10 tanesi büyük onarımdan, 2 tanesi ise basit onarımdan geçerek kazandırılmıştır. 67 adet sivil mimarlık örneğimizin projeleri hazırlanacak ve Tavşancıl’ı kültüre tarihe kazandıracağız. Tavşancıl neden bir Cumalıkızık, Taraklı, Safranbolu olmasın? Onlardan bir eksiğimiz yok. Burayı bugünden sonra turizmimize kazandıracağız” şeklinde konuştu.
TAVŞANCIL’IN TARİHİ ÖNEMİ BÜYÜKTÜR
Programda son olarak açıklamalarda bulunan Kaymakam Alkan, “Tavşancıl için çok önemli olan evlerin onarımı noktasında Başkanımız Hamza Şayir’in bakanlık düzeyinde yaptığı görüşmeler sonrasında bugün bir protokol imzalanacak. Dilovası sanayinin gölgesi altında kalmış. Fakat biliyoruz ki; Dilovası ve Tavşancıl’da önemli tarihi kültürel birçok değerler var. Roma ve Osmanlı döneminden kalan yollar ve köprüler var. Tavşancıl’da restorasyon sonrasında bir Safranbolu ve Beypazarı gibi anılmaya başlanacak” açıklamasında bulundu.
PROTOKOLE İMZA ATTILAR
Konuşmaların ardından Şayir ve Taşdelen protokolün altına imza attı. Protokol törenin ardından törene katılanlar Başkan Şayir ile birlikte tarihi evleri gezerek incelemede bulundular.