Çocukları istismar edene yağlı urgan geçirilmeli

featured
dav
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Çocukları istismar edene yağlı urgan geçirilmeli

Gebze Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfının Gebze Kültür Merkezi Kardelen Salonunda  Pskoloj Ezgi Akyürek Ayyıldız’ ın sunumuyla yaptığı “Çocuk İstismarı ve Çocuk Eğitimi” konulu konferans yoğun katılımla gerçekleşti. Konferansa MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt, Kocaeli Ülkü Ocakları Başkanı Abdulkadir Özdemir Melikoğlu, MHP Gebze İlçe Başkanı Bülent Özdemir, Gebze Ülkü Ocakları Başkanı Murat Çoban, Kamusen ve Türk Kamu Vakfı, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Sunumu Gebze Ülkü Ocakları Vekil Başkanı Ali Gökhan’ ın gerçekleştirdiği programda açılış konuşması Gebze Ülkü Ocakları Başkanı Murat Çoban yaptı. Çoban konuşmasında;
“Sağlıklı, mutlu, iç dünyasında barışık ve topluma faydalı bireylere olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Toplumda, çocuğun istismardan korunarak, geleceği üreten bir değer olarak yetiştirilmesi gerekmektedir. Çocuğa yönelik kötü muamele ve çocuk istismarı da çocuğun hayatını pek çok açıdan etkileyerek, ileride onrılması mümkün olmayan hasarlar bırakmaktadır. Dünyada 40 milyon çocuk cinsel istismara ve şiddete uğramaktadır.Geçtiğimiz yıl açılan davalar 18 bine ulaşmıştır. Tüm çocuklarımıza, onların bağımsız bir birey olarak kabul ederek, haklarını öğrenen, kulanan vesavunan, şiddet ve cinsel istismardan uzak nesiller yetiştirmek ve yaşanılır bir dünyanın, daha aydınlık bir geleceğin temelini oluşturmak bizlerin görevidir. Son olarak tüm bunlar çözüm olmuyorsa Milliyetçi, Ülkücü Hareketin Lideri Sayın Devlet Bahçeli Bey’ in ifade ettiği üzere;

“Sorumluluklarımız sadece siyasetle ve eğitim ile kısıtlı görülmemelidir. Durduramıyorsak mutlaka yapılması gereken bir ey eksiktir. Nesillerimizi heba edemeyiz. Gelecekten tasarruf yapamyız. Alçaklara, namussuzlara çocuklarımızı askla teslim edemeyiz.Çocuğa sahip çıkamazsan medeniyetimiz ile övünmeye hakkımız kalmayacaktır. İnsanlığı çoğaltmaktan başka seçeceğimiz yol kalmamıştır.İman, imansızlıktan, ahlak ahlaksızlıktan korkmayacaktır. Sapıkların yeşerdiği sosya bünye süratle tedavi edilmelidir. Bunlara hayat haram edilmeli, Günyüzü ise ilelebet karanlığa dönüştürülmelidir.Kimki çocukların hakkını, hukukunu inkar ve imha etmeye kalkıyorsa ya anasından doğduğuna pişman edilmeli, yada kurulacak bir dar ağacında boğazına yağlı urgan geçirilmelidir “ dedi.

Sonrasında söz olan Kocaeli Ülkü Ocakları Başkanı Abdulkadir Özdemir Melikoğlu;

Söylemeye dilimin varmadığı, anlatmaya gücümün ve takatimin yetmediği, en rezil, en çarpık, en menfur suçlar kadınlara, bebeklere ve çocuklara karşı işlenmiş ve işlenmenktedir. İnanıyorum ki milletimizin tamamı çocuklara yönelik cinsel saldırılara nefret, öfke ve bedduayla karşılık vermiştir. Sapıklara müsame asla gösterilmemelidir.Ve d bunlara hayat haram edilmeli, gün yüzü ilebet karanlığa dönüştürülmelidir. Şunu açıkça ifade ediliyorum ki kadınlara el kalktıkça, çocuklar cinsel istismara uğradıkça ne demokraside, ne özgürlükten nede insanlıktan bahsedemeyiz. Çocuk hakkı inan hakkıdır. Kadın hakkı insan hakkıdır.İnsan hakkı ise eşref-i mahlukata ait, bununla mündemiçtir. Hak düşmez, zayi olmak, mazlumun ahı yerde kalmaz, kalmayacaktır “ dedi.

Daha sonrasında bir konuşma yapan MHP Kocaeli İl Başkanı Yunus Emre Kurt’ da;

“İhmal çocuk istismarının oluşmasına giden yolun başıdır. Bir çocuğun beslenmesi, sağlıklı yaşaması, korunması, eğitim almaş ve sosyalleşmesi konuşarında ailelerin çocuklarına karşı sorumlulujlarını yerine getirmemesi ihmal olarak adlandırılmaktadır. Çocuk istismarı çocuğun her türlü fiziksel, ruhsal, cinsel ve sosyal açıdan zarar görmesi, sağlık ve güvenliğinin tehlikeye girmesi olarak tamamlanabilir.Suçluluların cezalandırma görevinin devlete bırakılmış olması, bir suç olayıyla karşılaşan fertleri sorumluluktan kurtarmamaktadır. Suçlulurın cezalandırılmasını devletten istemek kişi açısından bir hak olduğu gibi, her hangi bir suç olgusunun gerçekleştiğini öğrenen kişinin durumu suçu takibe yetkili makama bildirmesi  aynı zamanda yükümlülüktür. Bir hukuk toplumunda suçun ve suçlulun gizli kalması, toplumun hukuk sistemine olan inancını zayıflatacaktır.

Buradan tüm ailelere sesleniyorum, çocuk istismarcırlarının bir türü de çocuklarını kullanarak vatan ve millete ihanet edenlerdir.Çocukları artık örneğin CHP’ ye göndermeyin. Özellikle Canan Kaftancıoğlu gibi DHKP/C’ li, teröristler ile birlikte yatıp kalkan kişinin olduğu yere giderse, yarın karşınıza polisimize ve askerimize ateş eden eli kanlı bir terörist olarak çıkar. O yüzden çocuklarınızı bunlarda koruyun. Sırtını pkkya dayayanlara siyasi birliktelik yapanlardan çocuklarınızı uzak tutun. Çocuklarınızı gönderecekseniz Ülkü Ocaklarına gönderin. Devletini sevsin, milletini sevsin, ailesine saygılı olsun, Atatürkçü olaun, milliyetçi olsun, Atatürk’ ün koyduğu değerler milliyetçi ve ülkücü yaşamaktan geçer. Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli teşkilatları olarak bu tip konferansları önemsiyoruzç Bu konferensları tertipleyen Ülkü Ocaklarımızı tebrik ediyorum “ dedi.

Son olarak konuşması Pskolog Ezgi Akyürek Akyıldız çocuk istismarı konusunda yaptığı sunumda;

KONU: ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre bir yetişkinin bilerek veya bilmeyerek çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen tüm davranışları, “çocuk istismarı” olarak tanımlanmaktadır.
  • 18 yaşına kadar herkes çocuktur.

Toplumsal ahlak kuralları tarafından yanlış olduğu

bir yetişkin tarafından yapılankabul edilmiş olan eylem ya da eylemsizlikler
dav
  • Çocuğa kötü muamele dünyanın her yerinde  görülen çok ciddi bir sorundur ve kötü muamelenin  tipi, cinsiyet, coğrafi bölge ve diğer faktörlere  bağlı olarak değişmekle birlikte, %35’e kadar  görüldüğü tahmin edilmektedir.

´ (Gilbert ve ark., 2004)

´ Genel olarak, kurbanların % 78.5’inin daha önce  ihmal deneyimi olduğu, en yaygın kötü muamele  biçiminin ise kurbanların % 9.1’inin maruz kaldığı  cinsel istismar olduğu açıklanmıştır.

dav

ÇOCUK İSTİSMARININ VE  İHMALİNİN TANIMI

dav

Çocukların ya da  ergenlerin ana-babaları,  Bedensel ve/ya psikolojik  Fiziksel, duygusal, cinsel  onları bakıp gözetmek olarak sağlıklarına zarar  ya da zihinsel gelişimlerini  ve  eğitmekle görevli veren engelleyen tutum ve 

bireyler,  vasi gibi kişiler        davranışlardır. ya da  yabancı kişiler tarafından  yapılan

dav
  • Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4 tip kötü muamele tanımlanmaktadır.
dav
mde

1) Fiziksel İstismar

Çocuğa karşı; sağlığına, yaşamına, gelişimine veya onuruna zarar veren ya da zarar verebilme olasılığı yüksek, kasıtlı fiziksel güç kullanılmasıdır.

  • Çocuğa işkence yapmak
  • Aletsiz Saldırılar
  • Aletli Saldırılar
  • Zehirleme
  • Su Zehirlenmesi
  • Munchausen by Proxy Sendromu
  • Sarsılmış Bebek Sendromu

Munchausen by Proxy Sendromu

  • (MSbP ) bir bakıcının başka bir kişide, tipik olarak çocuklarında gerçekte olmayan sağlık sorunlarının görünümünü oluşturduğu bir durumdur. Bu, çocuğa zarar vermeyi veya çocuğun test numunelerini değiştirmeyi içerebilir. Daha sonra kişiyi hasta veya yaralı olarak gösterirler.

Sarsılmış Bebek Sendromu

  • Ciddi beyin travmasına sebep olabilen sarsılmış bebek sendromu, bir çocuğun şiddetle sarsılması sonucu ortaya çıkar.

Sarsılmış bebek sendromu

Bebeğin beyni kafatasına çarparBeyin ve kafatası arası kılcal

damarlar çatlar ve kanama başlar

Sonuçta beyinde hasar, zeka geriliği, felç veya ölüm olabilir

Oluşan kan pıhtıları beyne baskı yaparak şişmeye neden olur

Bebeğin zayıf boyun kasları boynu koruyamaz ve omurgada çatlama veya kırık oluşur

7-18 Yaş Çocuklarının Tanık Oldukları Fiziksel İstismar Türleri

Fiziksel istismara tanık olma: %58

Büyüklerin birbirlerine uyguladıkları şiddet : %31

Büyüklerin çocuklara uyguladıkları şiddet: 32

Çocuk veya gençlerin birbirlerine uyguladığı şiddet: %41

dav

2) Cinsel İstismar

• Çocuğun tam olarak anlayamadığı, onay vermesinin mümkün olamayacağı, gelişimsel olarak hazır olmadığı ya da toplumun yasalarına, sosyal normlarına aykırı olacak şekilde bir cinsel etkinliğe dahil edilmesidir

dav

Çocuklarda istismarı kanıtlayan veya sabitleyen 2 faktör bulunur:

  1. Tıbbi Belirtiler
  2. Psikososyal Belirtiler

Tıbbi Belirtiler

  • Gebelik
  • Cinsel temasla bulaşan hastalıklar
  • Vajinada sperm
  • Yırtılmış kızlık zarı
  • Vajinal yaralar
  • 5mm’den geniş vajina ağzı
  • Penis ve testislerde yaralar
  • Anüs kasının yırtılması
  • Anüs çevresi yaralar ve morluklar
  • Anal kanalın kısalması ve dışa dönmesi
  • Anüste aşırı genişleme,
  • Dışkı kaçırma
  • Kalçalarda kilo kaybı
  • Boğaz gonoresi
  • Damakta hasarlar

Psikososyal Belirtiler

Cinsel İçerikli Belirtiler:

10 Yaş Altı Çocuklar:

  1. Gelişim üstü cinsel bilgi dağarcığı
  2. Daha küçük çocuklara cinsel saldırganlık
  3. Yaşıtlarıyla cinsel temas
  4. Büyüklere cinsel şakalar veya davetkâr hareketler
  5. Oyuncak veya hayvanlarla cinsel temas benzeri
  6. Aşırı mastürbasyon

Cinsellik İçermeyen Psikososyal  Belirtiler

10 Yaş altı çocuklar:

  1. Uyku bozuklukları
  2. Altını ıslatma
  3. Diğer gelişimsel gerilemeyi gösterir davranışlar
  4. Kendine zarar verme
  5. Hayvanlara zalimlik
  6. Konsantrasyon bozuklukları, dikkat dağınıklığı
  7. Yalnız kalmaktan korkmak
  8. Şüpheliden korku
  9. Belli tip ve cinsiyetten insanlardan korku
  10. Yangın çıkartmak

10 Yaş üstü çocuklar:

  1. Yeme bozuklukları (bulimya, anoraksı)
  2. Evden kaçma
  3. Kendine zarar vermek
  4. Uyuşturucu kullanımı
  5. İntihar girişimleri
  6. Dik ve asi davranışlar
  7. Yasa dışı hareketler
  8. Depresyon ve toplumdan kaçma

Cinsel İstismara Uğradığını Çocuk Nasıl Açıklar?

Çocuklarla güven ve saygı çerçevesinde kurulan ilişki sonucunda çocuklar bunu doğrudan size anlatmayı tercih edebilirler. Bu çok nadir görülen bir durum olsa da eğer çocuk size istismara uğradığını anlatıyorsa;

Çok fazla detaylı sorular sormamalısınız (Ne zaman oldu, Sen ne yapıyordun, Karşı çıkmadın mı gibi).

İstismarcıyı doğrudan suçlayıcı yaklaşımlardan kaçınmalısınız. Çünkü çocuk ona sevgi ile bağlı olabilir,onu incitmekten korkabilir ya da istismarcı çocuğu tehdit ediyor olabilir (Ahlaksız, cezasını bulacak gibi).

  • •Açıklıkla ve rahatlıkla dinleyin, konuşurken yazılı notlar alın.
  • •Çocuk size anlatmaya başlamışsa ona dokunmayın ya da sözünü bölmeyin, onu anlatması için takdir edin (Sana inanıyorum. Bana anlattığın için teşekkür ederim gibi).
  • •Çocuğa teknik süreçlerden ya da anlayamayacağı konulardan bahsetmeyin.
  • Çoğu durumda ise çocuklar doğrudan gelip bu durumu anlatmaz. Bu tip durumlarda;
  • •Dolaylı olarak anlatabilir (Babam geceleri beni uyutmuyor gibi).
  • •Hikaye halinde anlatabilir (Biri varmış, kötü adam çok kötü şekilde onu elliyormuş, arkadaşım annesine söyledi ama o bunu kimseye söyleme dedi gibi).
dav

3) Duygusal İstismar

Ebeveyn yada çocuğa bakan kişinin davranışları ya da sözleriyle çocuğun ruh sağlığını bozacak etkide bulunması ve çocuğun bu nedenle büyüme gelişme ve ruh sağlığı açısından genetik kapasitesine ulaşmasının engellenmesidir.

Duygusal İstismarın Örnekleri

Çocuğun ihtiyaçlarını karşılamamak,

•Yardım isteklerini reddetmek,

•Çocuğa yokmuş gibi davranmak,

•Çocuğa yalnız olduğu hissini yaşatmak,

•Çocuğu sözel (bağırmak, küfretmek, yıldırmak) veya fiziksel saldırılara maruz bırakmak veya korkutmak, onu tehdit etmek,

•Kardeşler arası ayrım yapmak,

•Çocuğa sorumluluk baskısı oluşturarak yaşından büyük davranmasına zorlamak.

4) İhmal

Çocuğa bakmakla yükümlü kimselerin;

´ 1)Çocuğun beslenme, giyinme, barınma,

eğitim, sağlık, diş sağlığı ve sevgi gibi temel gereksinimlerini karşılamada ihmal göstermesi. ´ 2)Çocuğun beden ve ruh sağlığının veya bedensel, duygusal, sosyal ya da ahlaki gelişiminin engellenmesi.

İhmal Örnekleri

  • Çocuğa yaşına uygun gerekli besinleri vermemek, uzun süre aç bırakmak,
  • •Mevsime göre giydirmemek,
  • •Çocuğa temiz olmayan giysiler giydirmek,
  • •Çocuğun kişisel bakımını yapmamak,
  • •Çocuğu uzun süre yalnız bırakmak, ´ •Çocuğu çalıştırmak.

Çocuk istismarı ve ihmali farklı alanlardaki pek çok faktörün karmaşık  etkileşiminin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

dav
dav

Dinlediğiniz için teşekkürler..

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocukları istismar edene yağlı urgan geçirilmeli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!