TGF’den “genelge” açıklaması

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

TGF : “EGM’nin genelgesi, basın özgürlüğüne engeldir”

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Ses ve görüntü kaydı alınması’ konulu genelgesinin basın özgürlüğünü  ve gazetecilerin haber alma hakkını kullanmasına engel bir durum teşkil edeceğini belirtti.

TGF’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Hükümetin büyük önem verdiğini beyan ettiği İnsan Hakları Eylem Planı’nın yayınladığı gün Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, gazetecilerin görev yapmasını zorlaştıracak, gazetecilerin haber alma ve verme hürriyetini engelleyecek genelgesini üzüntüyle karşıladık.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bugün yayınlanan genelgesinde  ‘Ses ve görüntü kaydı alınması’ konulu genelgesinde belirtilen, ”Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalinin söz konusu olduğu durumlarla, genel kolluk personelimiz de sıklıkla karşılaşmaktadır. Bazen görevlerini engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayımlanmaktadır” denilmektedir. Yine genelgenin devamında, “Bu nedenle, personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini önemle rica ederim” denilmiştir.

Gazeteci için haber alma hakkı Anayasal bir haktır. Anayasa’nın 28. Maddesinde, ‘Basın Hürdür, sansür edilemez’ denilmektedir. Yine aynı maddede, ‘Devlet, basın ve haber alma hürriyetini sağlayacak tedbirleri alır.” cümlesiyle kamunun bu konudaki yükümlülüğü dile getirilmektedir. Anayasa’nın bu açık hükmüne rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilgili genelgesi basın hürriyetine kısıtlama getirirken halkın haber alma hakkını da sınırlamaktadır. Unutulmamalıdır ki gazeteci, tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme ve araştırma hakkına da sahiptir. Genelgenin yeniden gözden geçirilerek bu yanlıştan dönülmesi gerekmektedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TGF’den “genelge” açıklaması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!