CHP PM ÜYESİ, KOCAELİ MİLLETVEKİLİ TAHSİN TARHAN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU HAKKINDA KONUŞTU
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde görüşüldü. CHP PM Üyesi Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçen kanunun tümü üzerine Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Tarhan: “Komisyondan acele geçirilen bu kanun teklifi, Genel Kurul’da üç ay bekletildi. Kapsamlı bir çalışma yapılmadan ve kimin tarafından hazırlandığı belli olmayan, sanayiye, bilime, teknolojiye gerçekten katkı sağlamayacak bir kanun teklifi ile karşı karşıyayız. 25 Maddelik bu kanun teklifi 8 ayrı kanunu değiştirmektedir” diyerek kanun yapma tekniğinin yanlış olduğunu belirtti.
TEKNOPARK MANTIĞI ORTADAN KALDIRILABİLİR
Tahsin Tarhan: “Teklifle kuluçka merkezlerinin teknoparklar dışına kurulmasına izin verilmektedir. Teknoparkların kurulma amacı sanayi, üniversite ve araştırma merkezleri arasındaki iş birliğini arttırmak, Ar-Ge’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesinde uygun altyapıyı sunmaktır. Teknoparklar ülkemizin sanayisine ve ihracatına katkının yoğun olmasını beklediğimiz alanlardır. Teknoparkların bazı birimlerinin bölge dışında da kurulması ihtimali Teknopark mantığını tümüyle ortadan kaldırılabilir. Teklif bu haliyle yasalaşırsa, merkezlerin bütünlüğü bozularak bilim üreten merkezleri işlevsiz hale gelecektir. Daha önce aynı yanlış üniversitelerde yapıldı. Üniversiteler Büyükşehirlerde merdiven altı haline geldi. Apartmanların altında yüksekokullar, fakülteler açıldı. Bu madde tekliften çıkarılmalıdır!” diyerek konunun önemine dikkat çekti.
“ALANINDA UZMAN OLMAYAN KİŞİLERE SINIRSIZ YETKİLER VERİLİYOR”
Kanun teklifi desteklenecek lisans programlarının belirleme yetkisini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verilmesi üzerine Tarhan: “Bakanlığa bilim dalı belirleme yetkisi verilmesi liyakat sorununa, kayırmacılığa ve desteklerde eşitsizliğe yol açar. Bu ülkenin onca bilim insanı ve bilimsel kuruluşu varken bakana bu yetkinin verilmesi doğru değildir” dedi.
Söz konusu teklifin teknoparklar lehine güvenceleri ortadan kaldırdığına dikkat çeken Tarhan, “Kanun Teklifi sadece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yetki vermekle kalmıyor. Teknoloji Geliştirme Bölgesi iptal yetkisini de Cumhurbaşkanı’na veriyor. Yetkinin tek bir elde toplanması, teknoparkta faaliyet gösteren firmaları güvencesiz bırakacaktır. Bu keyfi tutum bilimsel bilgi üretimini sekteye uğratır ve girişimci bu riski göze alıp teknoparka yatırım yapmaz” diyerek konunun önemini belirtti.
“TELEKOMÜNİKASYON KURUMUNA SÜRESİZ, ŞARTSIZ YETKİ”
Teklifin bir başka maddesi ise Elektronik İmza Kanunuyla ilgili. Kanun bu haliyle yasalaşırsa şuan yetkisi süreyle ve madde sayısıyla sınırlı olan Telekomünikasyon Kurumu sınırsız yönetmelik çıkarma yetkisi verilmektedir. Konu ile ilgili Tarhan: “Telekomünikasyon Kurumuna verilen yetki süresiz ve şartsız verilmektedir. Bu kişisel verilerin korunmasına dair hükme aykırıdır. Böyle teknolojik gelişim olmaz. Teknolojik gelişim, bir ülkenin ilerlemesinin kilit noktasıdır. Üniversite-sanayi işbirliği önemlidir. Üniversitede üretilen bilginin, katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi, bu ülkenin kurtuluşunun anahtarıdır. İstediğiniz kadar kanun çıkarın, teknoloji bölgelerinin sayısının arttırın, her mahalleye üniversite, her sokak başına teknokent kurun, bu durum değişmez! Ar-Ge’ye ve üniversitelere daha fazla kaynak aktarmadığımız ve sanayi için gerekli yatırım imkanlarını sağlamadığımız müddetçe, yerimizde saymaya devam edeceğiz!” dedi