Kocaeli’nin Ulaşım Ortak Vizyonu belirlendi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Yeni bir yaklaşım ve bakış açısı getirecek olan Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, kentin tüm paydaşlarını bir araya getirerek insan odaklı çözüm sunacak

Kocaeli’nin Ulaşım Ortak Vizyonu belirlendi

Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP) Ortak Vizyon Toplantısı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kocaeli SKUP Tematik Çalıştaylarından elde edilen sonuçlarla belirlenen vizyonun paylaşıldığı programa Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planının açılış videosu ile başlandı. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçiriliyor.

12 TEMA 12 ÇALIŞTAY

Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ahmet Çelebi, “12 tema ile 12 çalıştay gerçekleştirdik. Tüm paydaşların katılımıyla hem karar vericilerin hem de kararlardan etkilenebilecek tüm paydaşların sürece dâhil edilmesini planladık. Kocaeli için ortak bir ulaşım vizyonu oluşturma yolunda önemli bir adım attık” dedi.

“İNSAN HAREKETLİLİĞİ MERKEZE ALINIYOR”

Sürecin devam ettiğini söyleyen Çelebi, “Bu süreçte birçok kurum ve kuruluşun desteği var. Projenin bütçesi 2.3 milyon Euro… Yüzde 85’i Avrupa Birliği fonu ile destekleniyor. Yüzde 15’ini ise öz kaynaklarımızla karşılıyoruz. Toplamda 24 ay sürecek olan bu projeyi siz değerli katılımcılarla sonlandırmak istiyoruz. Daha uygulanabilir, daha başarılı sonuçlar elde edebilmesi için katılımcıların desteğini bekliyoruz. Ulaşım deyince birçok çalışmada daha çok karayolu çözümleri anlaşılıyordu. Ama bu proje ile yeni bir bakış açısı, yeni bir yaklaşım ve rejim, odağına insanı alan insan hareketliliğin çözümlerini bulmaya ve aramaya çalışan bir proje üretiyoruz” şeklinde konuştu.

“PROJE KATILIMCI BİR SÜREÇ”

Proje Takım Lideri Philippe Calvie, projenin katılımcı bir süreç olduğunu söyleyerek, nihai hedefin bir eylem planı oluşturmak olduğunu vurguladı. Önümüzdeki yirmi yıl için bir perspektif oluşturma amacı taşıdığını söyleyen Calvie, ulaşımı değil aynı zamanda çevresel faktörlerin de projenin hedefleri arasında olduğunu belirtti. Calvie, “Alacağımız önlemleri birlikte belirlemiş olacağız. Oluşturulan eylem planını uygulamak önemli bir adım olacaktır” dedi. Proje Uzmanı Melike Sarım Boynuyoğun ise geçtiğimiz yılın ağustos ayında başlayan ve süresi 2 yıl olan projenin aşamalarını anlattı.

SKUP KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, artan nüfus, zorlu topoğrafya, yüksek araç sahipliği ve jeopolitik konumu sebebiyle Kocaeli’de yaşanan darboğazların çözümü için hazırlanan Kocaeli Ulaşım Ana Planı ile entegrasyonun sağlanması ve insan odaklı planlama anlayışının geliştirilmesi için Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP Kocaeli) çalışmalarını başlatmıştı. Bu bağlamda Kocaeli Ulaşım Ana Planı’nın desteklenmesi, insan ve erişim odaklı, çevreci ilkeler doğrultusunda Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planının hazırlanması hedefleniyor.

ORTAK VİZYON TOPLANTISI

28 Eylül 2022 tarihinde yapılan açılış seremonisi ve bilgilendirme toplantısının ardından 24 ay sürecek Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı; sürdürülebilir, adil, erişilebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi oluşturmak, otomobil bağımlılığını azaltarak, trafik hacimlerini ve sıkışıklığını azaltmak, yaya ve bisikletli ulaşımın arttırılması gibi insan yaşamının kalitesini arttıracak temel ihtiyaçlara odaklanacak çalışmalar başlatılmıştı.

PROJENİN HEDEFLENEN SOMUT SONUÇLARI:

·        Sürdürülebilir Kentsel Hareketliliğe ilişkin yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik durum tespitini ve önerileri içeren Yeşil Kitap’ın oluşturulması.

·        Bir istişare belgesi niteliğinde olan Yeşil Kitap’ın, paydaşların görüşleri alınarak mevcut ve gelecekteki muhtemel meseleleri yansıtan; Türkiye ve AB’nin nihai hedeflerine ulaşmasına katkısı olacak öneriler sunan ve politika çerçevesini oluşturan Beyaz Kitap’a dönüştürülmesi.

·        Sürdürülebilir Kentsel Hareketliliğe ilişkin ulusal ve uluslararası paydaşlar arasında kalıcı bir politika diyaloğunun kurulması.

·        Belediyelere Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik alanında, 8’i yüz yüze ve 36’sı çevrimiçi olmak üzere eğitimler verilmesi ve bu eğitimlerin örnek Avrupa şehirlerine yapılacak yurtdışı çalışma ziyaretleriyle desteklenmesi.

·        Türkiye’de Uluslararası Kentsel Hareketlilik Konferansı’nın düzenlenmesi.

·        Türkiye’deki Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri ve SKUP Projeleri hakkında halkın bilgilendirilmesi. Bir internet sitesi kurularak ilgili taraların içeriğe katkıda bulunabilme imkanının sağlanması.

·        Sürdürülebilir Kentsel Hareketliliğe ilişkin kılavuzlar, iyi uygulama örnekleri ve güncel bilgilerle donatılmış yol gösterici bir bilgi platformunun oluşturulması. 

·        Farklı medya platformları kullanılarak vatandaşların sürdürülebilir, erişilebilir ve kapsayıcı hareketlilik modlarına geçişinin ve Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılımlarının teşvik edilmesi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kocaeli’nin Ulaşım Ortak Vizyonu belirlendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!