Tahir Büyükakın

İzmir Depreminin Yüzey Deformasyon Haritası Üretildi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İzmir depreminin yer yüzeyindeki deformasyon etkisi GTÜ tarafından uydu verileri ile hesaplanarak haritalandırıldı.

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’i de etkileyerek çok sayıda can kaybına neden olan depremin yer yüzeyinde yarattığı deformasyon etkisi Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Güneş SEFERCİK tarafından analiz edilerek uydu verilerine dayalı yüzey deformasyon haritası üretildi ve deprem etkisinin metrik hesaplamaları yapıldı.

Analizlerde, depremin öncesi ve sonrası zamanlarda Avrupa Uzay Ajansı’nca işletilen Sentinel-1 uydusu tarafından kaydedilmiş interferometrik geniş alan (IW) tek bakışlı kompleks (SLC) radar uydu görüntüleri, diferansiyel interferometrik yapay açıklı radar (DInSAR) teknolojisi kullanılarak değerlendirildi ve mikrodalga sinyal faz farklarına göre yeryüzü deformasyon etkisini ortaya koyan interferogramlar temelinde deformasyon haritaları üretildi. Değerlendirmelerde, merkez üssü Ege denizinde olan depremin Sisam Adasının Samos, Kokkari ve Agios Konstantinos yerleşim birimlerini içine alan bölgelerinde kıyıdan 5 km içerilere kadar yer yüzeyi deformasyonu yarattığı belirlendi. Deformasyonun miktarı, Sentinel-1 uydusunun yeryüzüne gönderdiği mikrodalga sinyallerin C-band dalgaboyu göz önünde bulundurularak yaklaşık 11.1 cm olarak hesaplandı.

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İzmir Depreminin Yüzey Deformasyon Haritası Üretildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!