GTÜ Rektörü Aslan, “GTÜ Devlet Üniversiteleri arasında hep ilk 10’da yer almıştır. Araştırma Üniversitesi unvanı bizim için doğrudur. Bu unvanı hak ediyoruz. Kendi bölümlerimizi programlarımızla akredite ediyoruz” dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, 2018-2020 yıllarını kapsayan 3 yıllık görev süresini düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Gebze Teknik Üniversitesine 2018 yılında atanan Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan basın mensupları ile GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Toplantı Salonunda bir araya gelerek üniversitenin akademik ve idari durumuna yönelik bilgilendirmelerde sunumu yaptı. Toplantıya basın mensuplarının yanı sıra, GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erhan Demirbaş, Prof. Dr. Bülent Keskinler, GTÜ Genel Sekreter V. Nadir Yıldırım ve GTÜ Teknopark Genel Müdürü Güray Değerli katıldı. Bütün araştırmalarda ilk 10’da yer aldıklarına vurgu yapan Rektör Aslan, “GTÜ Devlet Üniversiteleri arasında hep ilk 10’da yer almıştır. Araştırma Üniversitesi unvanı bizim için doğrudur. Bu unvanı hak ediyoruz. Kendi bölümlerimizi programlarımızla akredite ediyoruz. Girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde yedinci sırada yer alıyoruz. 4 bin 563 lisans, 2 bin 116 yüksek lisans, 778 doktora olmak üzere 7 bin 457 öğrencimiz var. Akademik kadro 686 öğretim üyesi” diye konuştu. Üniversite için hedefini ifade eden Rektör Aslan, “1992 yılından beri var olan bir Üniversite burası ve bütün çalışmalar geçmişten bugüne kadar gelmiştir. İki yıl daha görev sürem var, Amacım bu üniversiteyi bir adım daha ileri götürmek. Bu Üniversiteyi Uluslararası alanda saygın bir kurum haline getirmek benim en büyük arzumdur. Makamlar gelip geçici, bir sonraki bayrak yarışına gelişme açık bir ortam bırakmak.”dedi.
“PANDEMİDEN DOLAYI KAYNAKLARIMIZ DARALDI”
Koronavirüs nedeniyle oluşan salgın hastalığın üniversitenin ekonomik yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Rektör Aslan “Pandemiden dolayı kaynaklanan daralmalardan üniversitemiz de payını almaktadır. Tüm dünyadan yaşanan kaynaklı bu durumu sanayiden aldığımız projelerle aşmaya çalışıyoruz. 115 Milyon!dan aldığımız bütçemi, 144 Milyona yükseldi. Akademik yükseltme ve atamalarda kendi yetiştirdiğimiz öğrencileri kadromuza almıyoruz. Tek şartımız ise, Dünya’da ilk 500’de yer alan bir Üniversite’de görev yaparak kendini kanıtlaması. İdari personel atamalarında da bizim için önemli olan ihtiyaçtır, birimin isteğidir ve liyakattir.”diye konuştu.
YURT İHTİYACI VAR
Yurt ihtiyacına değinen Rektör Aslan, “2020 yılında Devlet Üniversiteleri arasında ikinci sıradayız. Üniversitemiz Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının listesinde kendini gösteriyor. Gurur duyuyoruz bu tablodan. Gebze Teknik Üniversitesi’ne yurt dışı öğrenci gönderimi için destek verilmesi lazım. Bizim yurdumuz yok. Kampus içinde bin kişilik yurt yapılacak ama yurt dışından gelecek öğrenciler için aileleri nerede kalacak derken biz buna cevap veremiyoruz. Bu yüzden 70 odalı bir sosyal tesis inşa ediyoruz. Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde hazırladığımız 7 tane projemiz TÜBİTAK tarafından kabul gördü.”dedi. SAVUNMA TEKNOLOJİSİNE ÖNEM VERİLİYOR
Enstitülerin çalışmalarına değinen Rektör Aslan savunma sanayine önem verdiklerini ise şu sözlerle dile getirdi: “6 enstitümüzde eğitim devam etmektedir. Burada lisansüstü programlar uygulanmaktadır. İçerikleri sanayi kurumlarımızla birlikte belirlenmektedir. Savunma Teknolojisi için şu anda 7 tane Subay ve iki tane de yabancı uyruklu misafir Subay Savunma Teknolojileri Enstitüsü’nde eğitim almaktadır. 10 tane daha yabancı uyruklu Subay önümüzdeki dönemde gelecek. Burada amaç ordumuzun ihtiyaç duyduğu subay ve askerleri savunma teknolojisinde yetiştirmek.”
GTÜ SUBAYLARA EĞİTİM VERİYOR
Akademik gelişmeler başlığı altında; Uluslararası Uçak Teknolojileri, MRO ve Havacılık Operasyonları Sempozyumu gibi birçok etkinliğe paydaş olduklarını söyledi. Aslan, eğitime destek anlamında Fujitsu Türkiye’nin, TEI’nin, Accenture firmasının GTÜ’de laboratuvar kurduklarını belirti. Üniversitenin 4 fakültesine ek olarak Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin de eğitime başlayacağı müjdesini veren Rektör Muhammed Hasan Aslan, “fakülte çalışmaları uçak motoru gelişimi üzerine odaklanacak” dedi. Savunma ve Enerji Teknolojileri Enstitülerinin akademik çalışmalara başladığını duyurdu. Savunma Teknolojileri Enstitüsü’nün ordumuzun ihtiyacı olan mühendisleri yetiştireceğini söyleyen Aslan, su anda 7 adet subay ve 2 adet yabancı uyruklu misafir subayın eğitim aldığını belirtti. Aslan, eğitim faaliyetlerine ek olarak “GTÜ ATAM (Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi) kurularak çalışmalara başladı. UZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) çalışmaları hızlı ve etkin bir şekilde sonuca ulaştırılmıştır.” dedi.
Üniversite sanayi iş birlikteliklerinin katlanarak arttığına vurgu yapan Aslan kamu ve özel sektörle ARGE faaliyetlerinin de yoğunlaştığını görselleri aktardı. Rektör Aslan,” ilaç geliştirilmesi, turbo fan jet motor geliştirilmesi, Covid-19 yönelik çalışmalar, Socar gibi dünya devleri ile iş birliktelikleri, milli tarıma yönelik çalışmalar, belediyelere çözüm ortaklıkları, birçok sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, uzay ve havacılık çalışmaları gibi birçok konuda önemli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
GTÜ TEKNOPARK FAALİYETTE
GTÜ Teknopark’ın kurularak çalışmalarına başladığını ifade eden GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, teknoparkta savunma, otomotiv, enerji, havacılık, uzay, malzeme, Bio-Teknoloji ve medikal, finans ve yazılım teknolojileri üzerine çalışmaların yoğunlaştığını belirtti. GTÜ TTO önemli miktarda önceki dönem borçlarını kapatarak, 8 milyon liranın üzerinde proje sözleşmesine imza attığını söyledi. Gebze Teknik Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın burs miktarlarının azalmasına rağmen GTÜ’nün kendi imkânları ile sağladığı bursların arttığının altını çizdi. Üniversitenin kalitesine uygun öğrenci yerleşmesi için liselerle sıkı ilişkiler içinde olduklarını söyleyen Aslan, liseleri ziyaret ettiklerini, etkinlikler düzenlediklerini, Milli Eğitim Müdürlükleri ile projeler hazırladıklarını belirtti. Rektör Aslan konuşmasını, öğrencilerin bilimsel, kültürel ve sportif başarılarından örnekler vererek tamamladı. Toplantı sonrası basın mensuplarına GTÜ kampüsünde bulunan zeytin ağaçlarını değerlendirmek için 2015’ten beri üretilen, GTÜ personelinin hasadını yaptığı personel ve ziyaretçilerle paylaşılan zeytin yağlarından armağan edildi.