Eşitti gündemi değerlendirdi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Türkiye Büyük Millet Meclisin de dün gerçekleştirilen oturumda torba yasa kanun tasarısı içerisinde yeralan Engelliler ile ilgili Erişilebilirlik düzenlemelerinin 3 yıl süre ile ertelenmesini içeren madde ile ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Erişilebilirlik düzenlemelerinin yapılması için 3 yıl ek süre verilmesi yasa teklifi mücadelemiz ile 1 yıla çekildi.Koltuk sayısı 9 dan fazla olan toplu ulaşım araçları, şehirlerarası otobüsler, turizm taşımacılığı araçları ve gemilerin erişilebilirlik düzenlemelerinin 3 yıl ertelenmesi yasa teklifinin geri çekilmesi için sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yoğun bir şekilde Gece geç saatlere kadar toplantılar, hazırlıklar, eylemler, basın bildirisi, kulis çalışmaları, twitter etkinliği yaparak ilgili bu yasa teklifinin geri çekilmesi için mücadele ettik. TBMM’de görüşülen torba yasanın 15. inci maddesi için 3 yılın 1 yıla çekilmesi önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından verildi ve oylamada kabul edildi. Elbette 3 yıllık ertelemenin 1 yıla çekilmesi bu mücadelemizin karşılığıdır. Ancak ertelemenin 3 yıl olması ile 1 yıl olması arasında bizce bir fark yoktur ve 1 yıla çekilmesi bir başarı değildir. Burada unutmamamız gereken şey, süresi dolan Erişilebilirlik maddelerinin gereğinin yapılması için hiç bir çabanın olmadığıdır. Kamusal alanların (hastane, okul, sinema, kamu binaları vb), belediyeye ait toplu taşıma araçlarının süresi doldu ancak, bizler sorun yaşamaya devam ediyoruz. Erteleme olsa da olmasa da “Erişilebilir Türkiye”ye kavuşmak için sadece yasa koymak yetmiyor Maalesef. Standartlara uygun düzenlemelerin yapılacağı şekilde planlı, programlı bir şekilde uygulamaları daha sıkı takip etmek, yanlış uygulamaların yapılmasını engelleyici tedbirler almak gerektiği açıktır. TBMM TV’de canlı yayından izlenebileceği gibi TBMM tutanakları da incelenebilir. CHP ve HDP vekilleri, ertelemenin geri çekilmesi için konuştu, İYİ partiden konuya değinen olmadı. Erteleme hakkında konuşmak için söz alan İYİ partili vekil, konu dışı başka bir madde hakkında konuştu ve süresini doldurdu. Engelliler hakkında konuşan vekiller arasında, bu yasa ile mecliste günah işlendiğini söyleyen vekilimiz vardı. Bu yasa ile Engellilerin bir kez daha ertelendiğini söyleyen de. Bir vekilimiz, engellilerin istihdam kotası ile atamaları hakkında torba yasada neden teklif olmadığını eleştirdi. Bir vekilimiz, mecliste işitme engelliler için işaret dili tercümanı olması, görme engelliler için önlem alınması gerektiğinden bahsetti.
Başka bir vekilimiz, erişilebilirliğin bir insan hakkı olduğunu söyledi. Bir başkası, erişilebilirlik hakkının öznesi biz değiliz, erteleme bizim için sadece 3 yıl, ancak engelliler için haklara erişememek dedi ve hala Tıbbi bakış ile yaklaşıldığından bahsetti. Sonuç: Yasa teklifi, 1 yıl erteleme ile kabul edildi. Bundan sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz. Süresi bitmiş olan erişilebilirlik maddelerinin uygulanması için mücadeleye devam edeceğiz. Engelsiz Türkiye hedefine ulaşmak için geri durmak yok. Durursak, zayıflarsak unutuluruz, öteleniriz ve başa döneriz”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eşitti gündemi değerlendirdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!