Tahir Büyükakın

Ergül, “Sarıkamış” açıklaması

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Türkiye Sarıkamış Platformu Başkanı sanatçı Recep Ergül, Sarıkamış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle değerlendirmede bulundu. Haber 7. ‘ye açıklama yapan Ergül önemli açıklamalarda bulundu. Sarıkamış’ın öneminden, harekatla ilgili yazılan yazılardan yapılan türkülere kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

Ergül, verdiği demeçte paylaştığı ifadelerden bazıları şöyle:

Doğuda kaybedilen topraklar arasında Ardahan, Kars, Sarıkamış gibi o dönem; ama hala stratejik öneme sahip yerler vardı. 1. Dünya Savaşı başladığında Hasan İzzet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu (3.ordu) Erzurum’a konuşlanmıştı. 3 kolordudan oluşuyordu 9. Kolordu. 10.kolordu Harput’taydı 11. Kolordu ise Sivas’taydı. Ruslarla ilk çarpışma Kasım 1914 tarihinde yaşandı.

Ruslar ağır kayıplar verdiler. Geri çekilmek zorunda kaldılar. Fakat 3. Ordu komutanı Hasan İzzet Paşa mevsim şartlarını da göz ününde bulundurarak ordunun karşı karşıya bulunduğu açlık ve sefaret durumunu da göz önünde bulundurarak Rusları takip etmedi. Bu durum Enver Paşa’nın tepkisine yol açtı Harbiye’den öğretmeni olan, komutanı Hasan İzzet Paşa’yı görevden aldı. Enver Paşa Harbiye Nazırıydı, 33 yaşındaydı, büyük hayalleri vardı ve dolayısıyla kendisi 3.orduya vekalet etti. Ve 22 Aralık 1914 tarihinde harekât başladı. 15 gün süren harekatta Ruslarda ağır kayıplar verdiler. Bir gecede tek kurşun atmadan askerlerimiz şehit düştü düşüncesi külliyen yanlış bir düşüncedir. Çarpışmalar yaşanmıştır. 9.kolordunun pek çok tümeni Sarıkamış’a giden birlikler olmuştur. Rusları da ağır zayiatlar vermişlerdir. Daha sonra mevsim şartlarına yenik düşen ordumuz bilhassa Harput’ta konuşlanan çoğunlukla Arabistan’dan gelen, Yemen’den sağ kurtulan askerlerimiz mevsim şartlarına hazırlıksız yakalandıkları için üstlerinde yazlık kıyafetler ve eksi 36 dereceye varan tipi ve korkunç bir soğuk karşısında donarak şehit olmuşlardır. Ama donarak şehit olanların sayısı toplamda 10-15 bin olduğu tahmin ediliyor kalanların büyük bir kısmı savaşarak bir kısmı Sibirya’da esir düşerek bir kısmı salgın hastalıklara yakalanarak şehit düşmüşlerdir.”

Röportajın devamını aşağıdaki linki tıklayarak takip edebilirsiniz

https://www.haber7.com/guncel/haber/3052564-sarikamis-harekati-uzun-yillar-boyunca-neden-gizlendi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ergül, “Sarıkamış” açıklaması

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!