Tahir Büyükakın

Doktor uyarıyor: “DİKKAT “

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayramda şeker tüketimine dikkat edin, bağışıklığınızı zayıflatmayın

Covid-19 virüsü dünyadaki tüm insanların yaşamında önemli değişiklikler meydana getirdi. Bu değişikliklerden biri de Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı oldu. Bayramda ziyaretlerin kısıtlanmasının ve sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bayram havasını yaşamak için evlerimizde farklı ve çeşitli yemekler yapmak isteyeceğimiz aşikâr. Bayramda beyaz un ve şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işleri aşırı tüketilmemeli. Biraz geç ve çeşitlendirilmiş bir kahvaltı, arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem ve geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır ve kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olacaktır. Şeker, bağışıklık sistemini baskıladığı ve zayıflattığı için, şekerli gıda tüketimine de dikkat edilmeli” önerisinde bulundu.

Günlük rutin düzenin farklılaştığını, beslenmenin yaşam tarzı ve günlük düzenle oldukça ilişkili olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Beslenme düzenimizin de değiştiğini gözleme dayalı olarak tahmin edebiliyoruz. Bu konu hakkında üniversitelerde anket ve araştırma çalışmaları devam ediyor. Toplum sağlığı açısından beslenme durumumuzun nasıl etkilediğini önümüzdeki aylarda rakamlarla ifade edebiliyor olabiliriz” dedi.

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemli

Sosyal izolasyon için evlerde kalınan bugünlerde fizik aktivitenin egzersizlerle sürdürebilmesinin ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketmenin mümkün olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Zaten rutinde ve oruç tutarken sağlıklı ve yeterli beslenen kişilerde bayramda bir nebze yemeklerin kontrollü olarak çeşitlendirilmesi ve porsiyonların büyütülmesi sıkıntı olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Şeker bağışıklığı zayıflatıyor

Tatlının bayramların geleneksel yiyeceği olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir. Unutmayalım ki basit şeker vücudumuzun hiç ihtiyacı olmayan ve hatta bağışıklığımızı baskılayan, zayıflatan bir gıda” dedi.

Öğünlerde 2’şer dilimden fazla ekmek tüketmeyin

Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin de tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ekmeği öğünlerde 2’şer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz” dedi.

Beslenmenizde yoğurt, turşu ve kefire yer verin

Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin” önerisinde bulundu.

Çay kahveyi yemekten bir saat sonra için

Çay kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılmasını belirten Tuba Örnek, “Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz” dedi.

Börek yerine tam buğday unla yapılmış krep tercih edilebilir

Börek yerine tam buğday unuyla yapılmış sebzeli kreplerin daha sağlıklı bir tercih olacağını hatırlatan Tuba Örnek, “Karnabahar kısırı da bulgurdan yapılana göre çok daha faydalı. Karnabaharı robottan geçirdikten sonra çok az yağda tavada biraz yumuşayana kadar çevirin. Sonra salça ve taze soğan, maydanoz gibi sebzelerle birleştirebilirsiniz” dedi.

Çocukların aileleriyle birlikte hazırlayabilecekleri ara öğün tarifleri

Tuba Örnek, evde çocukların aileleriyle birlikte mutfakta kolaylıkla yapabilecekleri kolay ve sağlıklı bir ara öğün tarifi de paylaştı: Süt veya yoğurda muz veya çilek, yulaf ezmesi, pekmez ve cevizi ekleyip blenderdan geçirebilirsiniz. Donmuş muz ve çilekten de yapılabilir. Avokadoyu da isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Besin öğesi içeriğini zenginleştirmiş olursunuz.

Atıştırmalık sağlıklı bir başka tarif de nohut cipsi. Haşlanmış nohutları istediğiniz baharatlarla harmanlayın. 180 derece fırına verin. Sağlıklı ve lifli atıştırmalık elde edin.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Doktor uyarıyor: “DİKKAT “

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!