İstanbul’un en büyük hastanelerinden birisi olan Kocaeli’nden de pekçok hastanın rağbet ettiği bölgemizin güzide sağlık merkezlerinden birisi olan Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Onkoloji Bölümü’nde görev yapan bazı sağlık görevlileri ne yazık ki sergiledikleri tutum, davranış ve hasta ve hasta yakınlarına sarf ettikleri söylemleri, takındıkları üslupları ile tabiri caizse ne hekimlik ne de devlet terbiyesi almış bir bürokrata yakışmayacak türden…. Bu duruma şahit olanlar ise adeta “pes” dedirtiyor. Bunun örneklerinden birisi Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Onkoloji Bölümü’nün hematoloji polikliniklerinde yaşanıyor. İddiaya göre ne hekimlikle ne de devlet terbiyesi almış bir bürokrata yakışmayan davranışlar sergilediği ileri sürülen ve hastaları arasında konuşulan ise hematolog E.T.E
“HASTAYLA KOCASINI AZARLIYOR MUŞ GİBİ KONUŞMAK OLUR MU?”
Aslında bu sağlık görevlisi E.T.E daha önce aynı görevi birlikte paylaştığı E.G’nin bir başka meslektaşıyla aynı poliklinikte hizmet verirken oldukça canla başla çalıştığı hastaları tarafından gözlemlenirdi. Ne yazık ki, geçtiğimiz atama döneminde diğer meslektaşının başka bir başka hastanede görevlendirilmesinden ötürü ilgili poliklinikten ayrılması üzerine E.T.E’nin de özellikle hastalarına ve hasta yakınlarına karşı davranışlarında negatip bir tutum ve davranış sergilediği gözlemlendiği iddia edildi. E.T.E’nin böyle tavır ve tutum sergilemesine neden olan “iş yoğunluğu mudur yoksa başka bir sebebi mi vardır ?” Şimdilik bilinmiyor. İddiaya göre E.TE artık kendine gelen bazı onkoloji hastalarını keyfi olarak kabul etmiyor. Buna gerekçe olarak da “günlük hasta bakım sayımı doldurdum” veyahut “canım istemiyor, şu anki psikolojim uygun değil” gibi yanıtlar veriyor. Üstelik bunu yaparken de adeta yırtıcı bir kuş bir kaplan gibi yüksek sesle, bazen de karşısındakini küçümseyen bir eda takınarak dile getiriyor. E.T.E’nin hastalarını azarlamasa bile sürekli panik halinde bir tutum ve davranış sergilemesi de bir başka merak konusu. Hastalar soruyor: “Neden bu kadar aceleci davranılıyor?”
HASTA YAKINLARI: “KARARINA SAYGI DUYUYORUZ AMA ÜSLUBU HOŞ DEĞİL”
Bölge Haber’e konuşan hematolog E T.E’nin hastaları ise “elbette ki, hekimlerin hasta red etme gibi hakkı var. Zaten E.T.E o günkü psikolojisinin uygun olmadığını söylüyor” Buna da saygı duyarız. Biz de zaten hastamızı psikolojisi bozulmuş bir hastaya emanet etmek istemeyiz. Neticede bu can pazarı. Can kolay kolay bulunmuyor. O yüzden ilgili E.T.E’nin ilgili kararına saygı duyuoruz. Lakin, bizim temenni ve isteğimiz sayın görevlimizin evinde kocasını azarlarmış bir üslupla alay edermiş gibi hasta ve hasta yakınlarıyla konuşmaması yönünde. Hitaplarında beyefendi, hanımefendi, gibi sıfatlar eklemesinin sağlıklı bir iletişim açısından daha uygun olacağı kanaatini ve düşüncesini taşımaktayım. Önceden hastalarıyla ve hasta yakınlarıyla oldukça sağlıklı bir iletişim kuran ilgili görevlinin kendisini bu psikolojiye sevk eden tutum ve davranışlardan bir an kurtulması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz”
İlgili doktorun bu davranışından sonra bazı hastalarının doktorunu değiştirmek istediği ancak sekreterlik görevlilerinin buna müsaade etmediği öğrenildi.
PEKİ NE OLMUŞTU?
İddiaya göre bir hasta geçtiğimiz günlerde ilgili sağlık kuruluşunun birimine randevu tarihinde gider istenilen tahlillerini yaptırır. Ancak bazı tahlillerin süresi uzun olduğu için o güne yetişmez . İlgili laboratuvar görevlileri bir sonraki güne tahlilin alınabileceğini üstelik direk doktorun bilgisayardan görebileceği cevabını verir. Bu cevap üzerine bir sonraki gün tahlil sonuçlarını doktora göstermek isteyen hasta ve yakını ilgili doktorunun kapısını çaldığı anda “ben demedim mi sizinle görüşmek istemiyorum. Benim psikolojim zaten normal değil. Bilmiyorsanız öğrenin. Öğrendiyseniz sevindim” gibi bir doktora yakışmaya tavırlar sergilediği iddia olunur. Hasta yakınları ise eğer E.T.E’nin bir an evvel , önceki zamanlarda olduğu gibi mesleğini aşkla şevkle yapan hastalarına sevgi ve hoşgörüyle yaklaşan bir sağlık görevlisi olmasının temenni etkilerini ifade etmekte.