Bayramda kilo almayın « Bölge Haber Gazetesi

5 Temmuz 2022 - 15:44

Bayramda kilo almayın

Bayramda kilo almayın
Son Güncelleme :

01 Mayıs 2022 - 11:03

46 views

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve az besin tüketimi metabolizma hızında yavaşlamalara neden olabilir. Kişilerin Ramazan ayından sonra hızlı bir şekilde eski yeme düzenine dönmelerinin kilo artışını etkilediğini belirten Aktif Yaşam Koçu Zeki Şahin, “Ramazan’da azalan öğün sayısının bayramla birlikte artması mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması gibi bazı sindirim sistemi şikâyetlerine yol açabiliyor. Kan şekerindeki dengesizlikle birlikte hızlı kilo artışı görülebilir. Bu nedenle oruç döneminden sonra kilo almamak için bayramda tüketilen besinlere dikkat edilmeli” açıklamasında bulundu.

Bayram sofralarında aile veya arkadaşlar ile yapılan hoş sohbetler eşliğinde fark edilmeden tüketilen yiyecek miktarının arttığına dikkat çeken Aktif Yaşam Koçu Zeki Şahin, bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri, şerbetli tatlılar gibi gıdalara hayır diyememek kan şekerinin hızla yükselmesine ve enerji içeriği yüksek gıdalar tüketmeye yol açabildiğini belirterek Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu:

Kahvaltı atlanmamalı

Çoğu aile için bayramın ilk gününün keyifli bir aile kahvaltısı anlamına geldiğini hatırlatan Zeki Şahin, “Çeşidin fazla olduğu ve kolaylıkla porsiyon kontrolü aşılan bu ziyafet sofralarında çeşitli ve glisemik yükü fazla olan besin çeşitleri bulunabilir. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemeli” dedi.

Bayram ziyaretlerinde tatlı olacağından kahvaltıda şekerden uzak durulmalı

Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin tüketilmemesi önerisinde bulunan Zeki Şahin, “Domates, salatalık, maydonoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Sucuk, salam, sosis vb. işlenmiş etlerden, yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınılmalı. Ekmek olarak tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutarak gün içerisinde acıkmanızı önleyecektir” şeklinde konuştu.

Sütlü tatlılar tercih edilmeli

Bayramda baklava, börek gibi gelenekselleşen hamur işleri ve çikolata, şeker gibi karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketiminin hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara sebep olduğunun altını çizen Zeki Şahin, “Aynı zamanda kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için şerbetli tatlılar daha büyük risk taşıdığından, az şekerli sütlü tatlılar tercih edilmeli” tavsiyesinde bulundu.

Su tüketimi atlanmamalı

Ramazan ayı süresince azalan sıvı alımının bayram ve bayram sonrası muhakkak yerine konulması gerektiğine vurgu yapan Zeki Şahin, “Özellikle bayram boyunca çay, kahve, şekerli meşrubatların tüketimi sıvı ihtiyacını ikinci plana atabiliyor. Gün içerisinde 25 kiloya 1 litre gelecek şekilde su tüketilmeli.Örneğin 75 kilo olan bir insanın tüketmesi gereken su miktarı 3 litre olmalıdır. Ara öğünlerde bitki çayı tüketmek sıvı alımını arttırma adına yarar sağlar. Aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanın canlanmasına destek olur” açıklamasında bulundu.

YORUM YAP

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments