Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, Gebze Çayırova’daki üretim tesislerinde otomotiv sektör medyasına yönelik özel bir fabrika gezisi etkinliği düzenledi. Medya mensupları Anadolu Isuzu’nun üretim tesislerinde hayata geçirdiği Akıllı Fabrika uygulamasının yanı sıra “Terzi Usulü İmalat” modeli ile Ar-Ge Merkezi ve Teknoloji Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgiler aldı.
Türkiye’nin önde gelen ticari araç üreticilerinden Anadolu Isuzu, otomotiv sektör medyasına yönelik özel bir fabrika gezisi etkinliği ile bir araya geldi. Anadolu Isuzu’nun Gebze Çayırova’daki modern üretim tesislerinde düzenlenen basın buluşmasında, medya mensupları Anadolu Isuzu’nun modern üretim tesislerinde hayata geçirdiği Akıllı Fabrika uygulamasının yanı sıra, “Terzi Usulu İmalat” modeli ile Ar-Ge ve Teknoloji merkezini ziyaret etti.
Etkinlikte bir konuşma yapan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, uzun bir aradan sonra yeniden fiziksel etkinliklerde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Arıkan konuşmasında şunları söyledi:
“Çayırova’daki fabrikamız sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en modern ticari araç üretim tesislerinden biri konumunda. Bu etkinliği fabrikamızda düzenlemek bizim için çok anlamlı ve önemli. Her geçen yıl daha da güçlenen Türk otomotiv endüstrisinin en önemli üretim ve Ar-Ge merkezlerinden biri olan tesislerimizde yaptığımız üretimle ülkemizin ihracatına, ekonomisine, gelişimine çok yönlü katkılar sağlıyoruz. Bu tesislerde ‘terzi usulü imalat’ modeli ile ürettiğimiz araçlarımızın dünyanın 45 ülkesinde yüzlerce şehirde etkin bir şekilde hizmet veriyor olmasından büyük bir gurur duyuyoruz. Üretimde yerlilik oranlarını her geçen yıl daha da artırıyoruz. Üretim kalitesine ve teknoloji altyapısına yönelik güçlü, istikrarlı ve kararlı yatırımlarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz olarak sürdüreceğiz.”
Basın toplantısının ardından ise tesisler için gelen basın mensupları yetkililerin nezaretinde Anadolu ISUZU’nun Şekerpınar AR-GE Tesisleri ile Otobüs ve Kamyon Üretim Bölümlerini gezdi, buradaki yetkililerden birinci elden üretim hakkında bilgi aldı.
GAZETECİLER, TASARIMLARIN HAYAT BULDUĞU AR-GE BÖLÜMÜ İLE MODERN KAMYON VE OTOBÜSLERİN ÜRETİLDİĞİ TESİSLERE HAYRAN KALDILAR
Gazetemiz adına toplantıya İmtiyaz Sahibimiz Olcay Karabağ ve Genel Müdürümüz Zeki Şahin katıldılar. Fabrika Üretim Müdürlerinin bizzat bilgi vererek üretim tesislerini gezdirdikleri gazeteciler ise son derece modern yeni teknolojinin kullanıldığı üretimi yerinde görerek hayranlıkla bu çalışmaları hayranlıkla yerinde izlediler.
Anadolu Isuzu hakkında kısaca bilgi verecek olursak;
Türkiye’de ticari araç üretimine 1984 yılında başlayan Anadolu Isuzu, o tarihten itibaren Anadolu Grubu, Isuzu Motors Limited ve Itochu’nun kamuya açık ortaklığı olarak faaliyetlerini ve üretim portföyünü genişletmektedir. Otomotiv sektörünün ticari araç segmentine odaklanan Anadolu Isuzu güçlü bir ürün gamı, etkin satış sonrası hizmetleri ve yaygın bir bayi ve servis ağına sahiptir. Kamyon, hafif kamyon, midibüs ve otobüs kategorilerinde Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden biri olan Anadolu Isuzu ihracat pazarlarındaki iddiasını sürdürmektedir.
Ticari araçların imalatının yanı sıra pazarlamasıyla da faaliyet gösteren şirket, Kocaeli’deki 300 bin metrekarelik fabrikasında tek vardiyada yıllık 19 bin adetlik üretim kapasitesine sahiptir. Anadolu Isuzu’nun Türkiye’deki fabrikası, Isuzu’nun tüm dünyayı kapsayan faaliyet ağında en yüksek kalite ve üretim standartlarını garantileyen Isuzu Manufacturing Management (IM: Isuzu Monozukuri) sertifikasına sahip olan, Japonya’nın Asya dışındaki tek tesisidir.
Anadolu Isuzu’nun faaliyet gösterdiği ticari araçlar sektöründe kaydettiği haklı başarısının temelinde yatan önemli unsurlardan biri de Ar-Ge ve inovasyon yetkinliğidir. Teknolojiyle iç içe olan bir iş kolunda faaliyet gösteren Anadolu Isuzu, hızla gelişen ve değişen trendleri ve müşteri beklentilerini yakından izlemekte, fikri hakları tamamen kendine ait teknoloji, tasarım ve uygulamalar geliştirerek müşteri beklentilerine tam uyumlu ürünlere dönüştürmektedir. Anadolu Isuzu’nun Ar-Ge ve inovasyon yetkinlikleri, siparişe özel ürün tasarlama ve üretme yetkinliği açısından da değerli bir kaldıraç sunmakta, müşteriye sunulan değerin geliştirilmesinde kilit rol oynamaktadır.
Anadolu Isuzu, çevresel etkisini en düşük düzeye düşürmeyi öngören sürdürülebilir büyüme anlayışı ile sosyal, çevresel ve ekonomik alanlardaki performansını iyileştirmeye devam etmektedir. Uzun vadeli bakış açısıyla ortaya koyduğu iş ve sürdürülebilirlik stratejileri paralelinde; tüm paydaşları ve toplum için artı değer yaratmayı hedefleyen Anadolu Isuzu bu doğrultuda yürüttüğü çalışmaları sürdürülebilirlik raporları aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Anadolu Isuzu halihazırda tamamen elektrikli ve %100 Biogas uyumlu CNG motorlu çevreci araçlar da dahil olmak üzere otobüs ve midibüs segmentinde 12 farklı model ve toplam 47 farklı versiyonunu üretmekte ve yurt içi ve yurt dışı pazarlarda satışını gerçekleştirmektedir. Anadolu Isuzu ayrıca pick-up segmentinde büyük ilgi gören Isuzu D-Max modelinin yurt içi pazarda satışını da gerçekleştirmektedir.
Anadolu Isuzu otomotiv endüstrisini dönüştüren ve çığır açan yıkıcı teknolojileri yakından izlemekle kalmıyor, aynı zamanda bu dönüşümün parçası olan çözümler geliştiriyor. Anadolu Isuzu, gücünün en önemli kaynaklarından biri olan ve 100’den fazla uzmanın görev yaptığı Anadolu Isuzu Ar-Ge Merkezinde elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlarla ilgili geliştirme çalışmaları sürdürüyor.
Güçlü bir Ar-Ge birikimine sahip olan Anadolu Isuzu’nun, bu alandaki gündeminin en önemli başlıklarından birini elektrifikasyon oluşturuyor. Şirket bu doğrultuda yoğun çabalar sürdürüyor. Dünya standartlarında, yenilikçi teknolojilere sahip çevre dostu NovoCITI VOLT tam elektrikli otobüsünün ilk teslimatını 2021 yılı içerisinde Fransa’ya gerçekleştiren Anadolu Isuzu, gerek yurtdışı gerek yurt içi pazarlara yönelik tam elektrikli araç modellerinin sayısını artırmak konusunda istekli ve bu doğrultudaki yatırım planlarına devam ediyor.
Anadolu Isuzu, otonom araçlar ile ilgili Ar-Ge çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürüyor. Akıllı ve bağlantılı araçlar açısından Veri Analizi ve Büyük Veri kavramları otomotiv sektörü için önemini her geçen gün artırırken Anadolu Isuzu bu kapsamda EUREKA ve H2020 projelerini yakından takip ediyor, otonom seviyelerinde level 3, level 4 ve üzeri çalışmalara devam ediyor.
Anadolu Isuzu alternatif yakıtlı araçlarda bu yıl kentlerin ve belediyelerin sıfır emisyon, düşük gürültü ve modernite gibi öncelikli hale gelen taleplerine başarıyla yanıt veren yeni modellerini piyasaya sunmayı planlıyor.
Anadolu Isuzu, Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 vizyonu doğrultusunda; dijital kalite kontrol uygulamaları ve akıllı fabrika altyapısının oluşturulması, müşteriye dijital kanalların sunulması gibi birçok alanda projelerini başarıyla devreye aldı. Anadolu Isuzu, tedarik zincirinin, hammadde tedariğinden bitmiş ürün teslimatına kadar olan uçta uca tüm akışını planlayabilen, kontrol edebilen ve gerektiğinde dinamik olarak revize edebilen teknolojik sistem altyapısına sahip. Akıllı Fabrika projesi pandemi koşullarına rağmen büyük bir başarıyla hayata geçirildi. Anadolu Isuzu’nun üretim kalitesini daha da yükseltmesine ve hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlardaki rekabet gücüne önemli katkılar sağlayacak olan Akıllı Fabrika projesi, müşteri taleplerine uygun ürün geliştirme kabiliyetini ve hedef pazarlardaki iddiasını pekiştiriyor.
Akıllı fabrika projesi kapsamında, “Terzi Usulü İmalat” modelinin yarattığı değişkenlik ve getirmiş olduğu çeşitliliğe bağlı oluşan karmaşık üretim akışının ve geniş üretim alanlarının yönetimi üç boyutlu Dijital ikiz teknolojisi ile gerçekleştiriliyor. Kişiselleştirilmiş üretim ile ilgili tüm bilgilerin operatörlere ulaştırılması da Nesnelerin Interneti (IoT) desteği ile sağlanıyor.
Anadolu Isuzu’nun dünya çapında tescillenmiş üretim kalitesini yükselten Akılı Fabrika projesi sayesinde, Anadolu Isuzu tesislerindeki tüm üretim süreçleri uçtan uca ve anlık olarak takip edilebiliyor.
Pandemi şartlarına rağmen büyük bir başarıyla tamamlanan ve baştan sona teknolojik bir başarı hikayesi niteliğinde olan Akıllı Fabrika projesi, küresel IDC organizasyonunda inovasyon kategorisinde “Best Innovation Project of the Year” kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
Robotik kaynak ve Plazma Kesim Paketi
Anadolu Isuzu Endüstri 4.0 odaklı vizyonu kapsamında hayata geçirdiği “Robotik Kaynak ve Plazma Kesim Paketi” ile üretim kalitesini ve verimliliğini daha da iyileştirdi.
Anadolu Isuzu, otobüs karoseri hattında bulunan kaynak ve plazma kesim robotu, araçların en temel komponenti olan taban karkasların birbirine kaynatılmasında ve profil uçlarının kesiminde en yüksek hassasiyeti sağlıyor. Robotik kaynak işlemleri, yüksek kaynak hızı ile kusursuz kaynak kalitesi sayesinde kesintisiz olarak çalışma olanağı sunuyor. Bununla birlikte erişim zorluğu olan, ergonomik olmayan ve operatörlerin çalışmakta zorlanacağı yüksek, dik ve düzlemsel olmayan bölgelere robotla yapılan operasyonla ergonomik zorlukları da gideriliyor.
Anadolu Isuzu, müşteri özel isteklerine göre üretim stratejilerini destekleyecek, yüksek kalitede üretimi ve hızlı teslimatı sağlayacak çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, “yalın üretim” felsefesini dijital ortamda her an yaşanacak hale getirmeyi hedefliyor.
ProEye Sistem – Satış Sonrası Uzaktan Teknik Destek ve Eğitim Çözümü
Anadolu Isuzu üretimin yanında satış sonrası hizmetler ve teknik servis tarafında da önemli çalışmalar yürütüyor. Hem sürücülerin, hem bayilerinin hem de yetkili servislerinin hayatını kolaylaştıran Anadolu Isuzu, “Augmented Reality” uzaktan destek uygulaması ProEye ile hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini üst seviyeye yükseltiyor.
ProEye ile servis destek personeli gerek yurt içi gerek yurt dışı servislerinin cep telefonuna ya da sanal gerçeklik gözlüğüne bağlanarak aracın yanındaymış gibi destek sağlayıp, servisi yönlendirip sorunun çözümünü hızlandırıyor. Yapılan çalışmaların kaydedilebildiği ve arızanın giderilmesi için gerekli video ve doküman desteğinin sağlandığı ProEye hem eğitimlerde hem de araç ve parça kontrollerinde kullanım olanağı ile süreçlerinde önemli bir katma değer yaratıyor.
Anadolu Isuzu’nun son dönemde aldığı ödüller
Kendo / Interliner CNG: Yılın Sürdürülebilir Otobüsü 2022
Anadolu Isuzu, Kendo / Interliner CNG, Avrupa’da “Sustainable Bus Award” organizasyonunda, “Yılın Sürdürülebilir Otobüsü” (Sustainable Bus of the Year) ödülüne layık görüldü. Otomotiv endüstrisinde sürdürülebilirlik alanında uzman bir jüriden ödül alarak doğru yolda ilerlediğini bir kez daha gösterdi.
Kendo / Interliner CNG: Design Türkiye Endüstriyel Tasarım Ödülleri, ‘İyi Tasarım’ Ödülü
Anadolu Isuzu yüzde 100 biogas uyumlu CNG motoru ile bugünün kentleri için çevreci, güvenli ve modern bir ulaşım çözümü olarak öne çıkan ve segmentine öncülük eden Kendo / Interliner ile Design Türkiye Endüstriyel Tasarım Ödüllerinde ‘İyi Tasarım’ ödülünün sahibi oldu.
BIG SEE Awards – Isuzu Grand Toro ve Interliner Ürün Tasarımı Ödülü
Anadolu Isuzu’nun Grand Toro ve Kendo/Interliner modelleri, Avrupa’da yaratıcılığı ve iş potansiyelini teşvik etmek amacıyla düzenlenen uluslararası tasarım yarışması BIG SEE Awards 2021’de Product Design kategorisinde ödüle layık görüldü.
A-Design Award – Kendo / Interliner
Anadolu Isuzu Kendo / Interliner modeli dünyaca ünlü tasarım İtalyan tasarım yarışması A-Design Award’da ödüle layık görüldü.
OSD Başarı Ödülleri – “2021 yılında ihracatını değer bazında en fazla artıran OSD üyesi” Ödülü
Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından düzenlenen OSD Başarı Ödülleri kapsamında “2021 yılında ihracatını değer bazında en fazla artıran OSD üyesi” ödülünün sahibi oldu.
Anadolu Isuzu ArGe Merkezi ‘Personel İstihdamı’ Ödülü
Anadolu Isuzu, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi kapsamında “76 – 250 Ar-Ge Personel İstihdamı” kategorisinde ödül aldı. Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’nden üçüncülük ödülü ile döndü.
Anadolu Isuzu’nun Sürdürülebilirlik Yaklaşımı
Faaliyetlerini topluma ve çevreye sürdürülebilir katma değer sağlama hedefiyle yürüten Anadolu Isuzu için sürdürülebilirlik, tüm iş süreçlerinin odağında yer alıyor.
Anadolu Isuzu dünyada sürdürülebilirlik alanındaki en önemli ve somut inisiyatiflerden olan Yeşil Mutabakat’ı ve hedeflerini destekliyor. Yeşil Mutabakat gereklilikleri üretimde de önemli değişimleri işaret ediyor. İhracatının çoğunluğunu Avrupa’ya yapan Anadolu Isuzu bu yöndeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Sürdürülebilir bir yaşam için doğanın korunmasına yönelik çevre dostu araçların üretimine giderek daha fazla ağırlık veren Anadolu Isuzu ürün ve hizmetlerinin yanı sıra tüm faaliyet süreçleri için çevresel performansını sürekli geliştiriyor. Su yönetimi, atık yönetimi, VOC emisyonları, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi alanlarında çevreye olan etkinin minimum düzeyde olması için projeleri ve yatırım planlarını titizlikle uyguluyor.
Daha çevreci araçlar üretmek için yeni teknolojiler ve politikalar geliştirmeye odaklanan Anadolu Isuzu, ulaşımda düşük emisyon, düşük gürültü seviyesi, konfor, güvenlik ve modernite taleplerine yanıt vermek üzere ürün gamında alternatif yakıtlı araçlara öncelik veriyor. Alternatif yakıt sistemli ve yüzde 100 biogas uyumlu Kendo / Interliner CNG otobüs de şirketin bu alandaki başarılı çabalarının somut göstergelerinden biri. Kendo / Interliner CNG gibi, Citiport 12 ve Citiport 18 olmak üzere CNG motora sahip farklı modelleri de mevcut.
Anadolu Isuzu, sürdürülebilirlik odakları kapsamında bir süre önce iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı çabaları destekleyen uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (SBTi) imza verdi.
Sıfır emisyonlu ulaşıma geçiş vizyonu doğrultusunda, daha çevreci ve daha sessiz araçlar üretmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Anadolu Isuzu, otomotiv sektöründe sürdürülebilirlik odaklı en önemli inisiyatiflerden biri olan ticari araç sektöründe 2040 yılına kadar yeni kamyon ve otobüs satışlarında yüzde 100 sıfır emisyon hedefini destekleyen “Drive to Zero” inisiyatifine de katıldı.
Anadolu Isuzu, uygulamakta olduğu Çevre Politikası kapsamında; üretim faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin çevre performanslarını sürekli geliştirmeyi, kaynakların doğal dengelerini bozmadan, gerekli mevzuat yükümlülüklerine ve ilgili tarafların beklentilerine uyum göstererek, çevre kirliliğini kaynağında önlemeyi, çevre yönetim sistemini sürdürülebilir bir yaklaşımla oluşturmayı ve bu amaçlar doğrultusunda çevrenin sürekli korunmasını öngörmektedir. Bu anlamda gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma misyonu doğrultusunda hayata geçirdiği çalışmaları ile Global Reporting Initiative (GRI) standardında hazırlanan üçüncü “Sürdürülebilirlik Raporu”nu da kamuoyuyla paylaşmıştır.
Anadolu Isuzu’nun değişmez hedefi sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sürdürülebilirliğini ve sürekli gelişimini sağlamaktır. “Önce insana” hizmet etmeye odaklanan Anadolu Isuzu, kurumsal değerleri ve kültürü ışığında dil, din, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeden çalışanlarına insana yaraşır iş koşulları sunmaya odaklıdır.