Dik İş Elbiseleri

READY4DISasters AB Projesi Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi

25
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) yürütücülüğünde ve Erasmus+ Programı desteğiyle hayata geçirilen READY4DISasters AB projesinin kapanış konferansı, 20 Kasım 2024 tarihinde GTÜ Kongre Merkezi’nde başarıyla tamamlandı. Etkinlik, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ve GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damla Arısan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Prof. Dr. Selçuk Toprak’ın önderliğinde yürütülen bu AB projesinin kapanış konferansına, yabancı proje ortakları da dahil olmak üzere çok sayıda AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye personeli, akademisyenler, öğrenci ve afet gönüllüleri katıldı.

READY4DISasters projesinde 4 farklı ülkeden 7 farklı ortak kurum yer almaktadır. Proje’de Türkiye’den Kocaeli İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; İtalya’dan LARES Italia – National Union of Civil Protection Experts ve Training 2000 psc; Yunanistan’dan OIKOPOLIS- Ecological Cultural Association of Chaidari; ve Gürcistan’dan Digiway kurumları yer almaktadır. 

READY4DISasters projesi, farkındalık ve hazırlık çalışmalarıyla yangın, taşkın ve heyelan gibi afetlere karşı dirençli topluluklar oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, toplumun farklı kesimlerinin projeye dahil edilmesi ve bu grupların yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu gelişim, gönüllü vatandaşların yeni öğrenme ve eğitim imkanlarına erişmesiyle desteklenmektedir. Proje kapsamında, gönüllülere afetlere hazırlık için gerekli becerileri kazandırmak ve önemli yeterlilikleri geliştirmek amacıyla dijital araçlar sunulmaktadır. Bu araçlar, eğitim materyallerinin yanı sıra dijital oyunları da içermektedir. Projede geliştirilen araçlar sayesinde, gönüllülerin afetlere hazırlıklı olmaları ve afet yönetiminin tüm aşamaları olan risk azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerine dair bütüncül bir bakış açısı kazanmaları hedeflenmektedir.

Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, projelerdeki iş birliğinin önemine dikkat çektiği konuşmasında felaketlerin insanlık üzerinde evrensel etkiler yarattığını belirterek bu tür projelerin, farklı paydaşlar arasında ortak bir dil ve anlayış geliştirilmesine olanak sağladığını ifade etti.

Ayhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu projenin, bireyler, kurumlar ve ülkeler açısından farkındalık oluşturma, bilinçlenme ve felaketlere hazırlıklı olma konularında çok önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Bu katkıların hem eğitim süreçlerine hem de kriz yönetimi çalışmalarına olumlu bir şekilde yansıdığına gönülden inanıyorum. Ayrıca, kriz yönetiminde yapılacak hazırlık çalışmalarının önemini de vurgulamak istiyorum. Kriz öncesinde gerçekleştireceğimiz bu tür çalışmalar, sonraki aşamalarda hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlayarak daha etkili sonuçlara ulaşmamıza olanak tanıyacaktır.”

GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damla Arısan, afet dirençli topluluklar oluşturmanın ve farkındalık artırmanın herkes için önemli bir görev olduğunu belirttiği konuşmasında kapanış toplantısının, değerini aynı bilimsel ve toplumsal hedefler etrafında paydaşların bir araya gelmesinden aldığını ifade etti. Prof. Dr. Arısan, “GTÜ olarak biz, araştırma ve etki odaklı bir kurum olmanın sorumluluğuyla toplumun her kesimiyle iş birliği yaparak bilimsel çözümler üretmeyi kendimize misyon edindik. Sahadaki uygulamalarla bilimi birleştirerek topluma dokunan projelere liderlik etmeyi hedefliyoruz. Bu projede yer alan yerel yönetimler ve sivil aktörler de dahil tüm paydaşların sürece çok değerli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Bu iş birliği projeye büyük bir güç kattı.” İfadesinde bulundu.

Erasmus+ projelerinin uluslararası partnerleri bir araya getirme konusundaki etkisini hatırlatan Arısan, “Proje süreci, hem bilimsel hem de toplumsal etkileri açısından son derece olumlu sonuçlar doğurdu. Bu tür projelerin artarak devam etmesi gerektiğine inanıyorum ve uluslararası iş birliklerinin yaygınlaştırılmasının önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

Konferansın ilk oturumunda, projenin ana çıktıları ve kazanımları tanıtıldı. Eğitim modüllerinden açık eğitim kaynaklarına (OER) ve interaktif mobil uygulamalara kadar birçok yenilikçi ürün katılımcılara sunuldu. Ayrıca, ödüllü oyun yarışmaları ve proje sürecindeki yaygınlaştırma faaliyetleri detaylı olarak paylaşıldı. Oturum sonunda, kazananlara ödülleri ve sertifikaları takdim edildi.

İkinci oturumda ise yangın eğitimi, deprem simülasyon tırı ve afet yönetimi alanında uygulamalı faaliyetler gerçekleştirildi. Katılımcılar, yangın, taşkın ve heyelan gibi doğal afetlere karşı dirençli topluluklar oluşturmanın önemine dikkat çeken eğitimlerde aktif olarak yer aldı.

READY4DISasters projesi, toplumların afetlere karşı farkındalık ve hazırlık seviyesini artırmayı hedeflerken, farklı ülkelerden uzmanların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasıyla uluslararası iş birliğine önemli bir katkı sağladı. GTÜ proje ekibi’nin Prof. Dr. Selçuk Toprak (Yürütücü), Prof. Dr. Banu Çetin, Doç. Dr. Burak Aydoğan, Doç. Dr. Çiğdem Balçık, Araş. Görevlileri Oğuz Dal ve Tahsin Görmüş’ten oluştuğu projenin ürünlerine https://ready4disasters.gtu.edu.tr/ adresinden ulaşılmaktadır.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
READY4DISasters AB Projesi Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!