KESTANE ÜRETİCİSİNİN KORKULU RÜYASI “GAL ARISI SORUNU” MECLİS GÜNDEMİNDE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kocaeli ziyaretinde kestane üreticileri tarafından gündeme gelen gal arısı sorununu Meclis Gündemine taşıdı.

Tarhan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması talebiyle Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesi ile gal arısı ile mücadelede alınan tedbirler hakkında bilgi istedi.

Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Yalova’da daha sonra İzmit ve İstanbul’da görülen, halk arasında “katil arı” olarak adlandırılan gal arısının yıllar içinde Karadeniz sahil şeridine de yayıldığını görüldüğünü söyleyen Tarhan, “Ülkemizin özellikle kuzey bölgesinin önemli bir geçim kaynağı olan, çiçeği, meyvesi ve ağacı ile de ekonomik değeri bulunan kestane ağaçlarına Mayıs, Haziran ve Temmuz boyunca zarar veren gal arısıyla mücadeleye ilişkin olarak başta kestane üreticileri olmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bu konuda acil tedbirler alınması gerekiyor.” dedi.

Anavatanı Çin olan, daha sonra Japonya, ABD ve İtalya’da da görülen gal arılarının yıllar içinde ülke içinde yayıldığına dikkat çeken Tarhan, kestane üreticisinin geçim kaynağının büyük bir tehdit altında olduğunun altını çizdi.

Tarhan, “Gal arısının tek konutçusu olan kestane ağaçlarında yaprak, çiçek ve meyve sayısında azalmaya sebep olduğu ve rekolteyi düşürdüğü bilinmektedir. Ağaçlara zarar veren gal arısıyla mücadelede ülkemizin ne aşamada olduğunu ise ne yazık ki bilmiyoruz. Üstelik önce Yalova’da görülen gal arısı artık Rize’ye kadar yayılmış durumda.”dedi.

Gal arısına karşı mücadelenin Torymus Sinensis türü yararlı bir böcekle yapıldığını söyleyen Tarhan, kestane üreticisinin sorununun çözümü için gereken tüm adımların atılması çağrısında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KESTANE ÜRETİCİSİNİN KORKULU RÜYASI “GAL ARISI SORUNU” MECLİS GÜNDEMİNDE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!