GTÜ 2021/2022 Akademik Yılı Açılış Töreni YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Gebze Teknik Üniversitesi 2021-2022 Akademik yılı açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara,  İl Jandarma Komutan V. Yarbay Metin Gezer, Gebze Belediye Başkanı ZinnurBüyükgöz, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Sanayiciler ve İş Adamları, öğretim üyeleri,  öğrenciler ve veliler katıldı.

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan tören, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın konuşmalarıyla devam etti.

Selamlama ile konuşmalarına başlayan Bakan Varank, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Biliyorum çok heyecanlısınız. Çok uzunca bir süredir okulunuzdan uzaktaydınız. Pandeminin gölgesinde geçen son bir buçuk yılda kampüs atmosferini, yüz yüze eğitim tecrübesini maalesef yaşayamadınız. Ama hamdolsun, pandemiyle mücadelede önemli mesafeler kat ettik. Şimdi yeniden yüz yüze eğitime başlıyoruz.Bilimin merkezi üniversitelerimiz tekrar eski canlı günlerine dönüyor. Ben bu vesileyle yeni akademik yılın ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Siz değerli hocalarımıza ve öğrencilerimize yeni yılda başarılar diliyorum.”

Sevincimizin kesintiye uğramaması için tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamamız gerekiyor diyen Bakan Varank: “Herkesin aşısını olması; maske, mesafe, temizlik kurallarına harfiyen uyması şart, Hep birlikte bu illeti yeneceğiz ve ülkemizi pandemi sonrası sürecin kazananı yapacağız.”

Yüksek Öğretim Alanında Reformlara İmza Attık

Üniversitelerimiz bizim göz bebeğimizdir diyen Bakan Varank:  “Buralar bilginin üretildiği ve teknolojinin geliştirildiği, nitelikli insan kaynağının yetiştiği çok değerli kurumlar. Bu yüzden de ülkemizin kalkınma hamlesinde hayati rolleri var. Biz de bunun bilincinde olarak göreve geldiğimiz günden beri üniversitelerimizin niceliğini ve niteliğini artıracak işlere odaklandık. Her alanda olduğu gibi yüksek öğretim alanında da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük reformlara imza attık.”

Yükseköğretimi, Dar Grupların Tekelinden Çıkardık

Artık isteyen her gencimizin yükseköğretime erişme hakkı var diyen Sayın Varank, yapılan reformları şu şekilde ifade etti: “Hatırlayınız bundan 19 yıl önce, ülkemizin belli şehirlerinde toplanmış az sayıda üniversite bulunuyordu. Gençlerimizin büyük çoğunluğu için üniversitelere ulaşmak bir hayalden ibaretti.Üstün başarı gösterip buraları kazansalar bile maddi zorluklar nedeniyle okuyamıyorlardı. Bugün, Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde, 81 ilimizin tamamında üniversite bulunuyor. Milyonlarca gencimiz devlet üniversitelerinde ücretsiz bir şekilde eğitim alabiliyor. Devlet yurtlarında çok uygun fiyatlara konaklayabiliyor. Ve yine devletimiz tarafından sağlanan burslarla ya da kredilerle masraflarını karşılayabiliyor. İşte yaptığımız yatırımlar sayesinde biz yükseköğretimi, eğitime ulaşım imkânı olan dar grupların tekelinden çıkardık.”

Üniversitelerimizin,Ülkemizin Ekonomisine Büyük Katkılar Sunmasını İstiyoruz

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz bizim en büyük sermayemizdir diyen Bakan Varank: “Ekonomide, sanayide ve özellikle teknolojide yapacağımız atılımları ancak iyi yetişmiş bir gençliğin öncülüğünde gerçekleştirebiliriz. Bugün geldiğimiz noktada üniversitelerimizin nicelik sorunu çözülmüştür. Şimdi ise önceliğimiz, üniversitelerin niteliğinin artırılması. Üniversitelerimizin ihtisaslaşmasını,  ülkemizin ekonomisine daha büyük katkılar sunmasını istiyoruz.”

Her alanda iş birliklerimizi geliştirelim, yaygınlaştıralım ve hep beraber daha büyük işlere imza atalım diyerek hem sanayi hem de akademi camiasına çağrıda bulunan Bakan Varank, kamu olarak her zaman yanlarında olduklarını belirtti. 

İş birlikleri için gerekli tüm altyapıları kurduklarının altını çizen Sayın Varank: “Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla yaşandığı bu dijital çağda rekabetçiliğimizi koruyabilmemizin yolu ancak üniversitelerimizin aktif katkısıyla mümkün. Ben akademi dünyamızdan bu konuya çok daha özel bir ilgi beklediğimi belirtmek istiyorum.”

Üniversitelerimize ve Akademisyenlerimize Önemli Destekler Sağlıyoruz

Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonuna değinen Sayın Varank, sanayi ve teknoloji politikalarımızın omurgasını oluşturuyor diyerek şunları ekledi: “Ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi konumuna getirecek kapsamlı politikaları bu vizyon çerçevesinde uyguluyoruz. Siz değerli gençlerimiz ve bilim insanlarımız milli teknoloji hamlemizin figüranları değil baş rol oyuncularısınız. Yüksek teknoloji, girişimcilik ve beşerî sermaye tasarladığımız politikalarda ana odakları oluşturuyor. Tabi bu konularda üniversitelerimizin kritik rolleri ve katkıları söz konusu. Bu doğrultuda biz de Bakanlık olarak üniversitelerimize ve akademisyenlerimize önemli destekler sağlıyoruz.”

Yenilikçi Projelerin Hayata Geçirilmesine Her Zaman Yardımcı Oluyoruz

Üniversitelerde üretilen bilginin ticarileşmesi ve ekonomiye yön verebilmesi amacıyla girişimcilik kültürünün gelişmesi şarttır diyen Sayın Varank, bu konuda yapılan desteklere değinerek şunları kaydetti: “Gerek oluşturduğumuz altyapılarla gerekse sağladığımız finansal desteklerle siz değerli gençlerimizin ve akademisyenlerimizin yenilikçi projelerini hayata geçirmelerine her zaman yardımcı oluyoruz. İşte teknoparklar, teknoloji girişimciliğini desteklemek üzere kullandığımız temel politika araçlarından birisi. Bakınız, 2002 yılında sadece 5 teknopark varken bugün bu sayı 89a ulaştı. Hemen yanı başınızdaki Bilişim Vadisi, teknoparkların en güzel örneklerinden birisi. Mobilite teknolojileri ve yazılım alanında ihtisaslaşmış birçok firma burada yeni ürün ve hizmetlerini geliştiriyor. Hatta bugün orada 42 Kocaeli Yazılım okulunun da açılışını yapacağız. Ben bu vesileyle tüm gençlerimizin bu okuldan azami düzeyde istifade etmesini tavsiye ediyorum. Malum yeni ekonomik düzende dijital teknolojilerin ve yapay zekanın yeri çok önemli. Bu alanlarda söz sahibi olmanın yolu da güçlü bir yazılımcı ordusuna sahip olmaktan geçiyor.”

Oluşturulan altyapılar için finansman da gerekli diyen Bakan Varank: Erken aşamalarda riskli görülen özellikle teknoloji tabanlı girişimler geleneksel banka kredilerinden neredeyse hiç faydalanamıyor.Bu noktada, girişim sermayesi fonları girişimcilik ekosistemi için hayati bir öneme sahip. Dolayısıyla biz de gerek kendi kurduğumuz gerekse destek sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz.Bu fonlara ek olarak, Kalkınma Ajansları, TUBİTAK ve KOSGEB üzerinden girişimcilere sağladığımız birçok destek de mevcut.”

Siz Yeter Ki Yenilikçi Fikirlerinizle Gelin

Bakan Varank konuşmalarının devamında ise: “Sevgili gençler, siz yeter ki yenilikçi fikirlerinizle gelin. Biz bu sürecin her aşamasında yanınızdayız. Eğitimden alan kiralamasına, mentörlükten finansmana kadar her konuda sizlerin işini kolaylaştıracak araçlarımız bulunuyor. Ne zaman isterseniz KOSGEB’in, TÜBİTAK’ın ve kalkınma ajanslarının kapısını çalmaktan, ya da direkt Bakanlığımıza müracaat etmekten çekinmeyin.”

En büyük paydaşımız olan, bilginin merkezi konumundaki üniversitelerimizin gelişimi için yoğun çaba göstereceğiz diyen Sayın Bakan: Yüksek Öğretim sistemini bölgemizin ve dünyanın çekim merkezlerinden biri haline getirmek için çalışacağız. Buralardaki bilgi birikimini ekonomiye aktararak teknolojik gelişimimizi siz değerli bilim insanlarının ve gençlerimizin öncülüğünde devam ettireceğiz. Bir kez daha 2021-2022 akademik yılının Gebze Teknik Üniversitemize ve tüm akademimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza verimli, başarılı bir yıl diliyorum.” diyerek, katılımcılara teşekkür etti.

2021 yılı akademik ödüllerini almaya hak kazanan öğretim üyelerine plaketlerini veren Bakan Varank programın ardından GTÜ’nünTEKNOFEST’te derece alan öğrenci ve araçlarının bulunduğu stantları ziyaret ederek öğrencilerin geliştirdiği bazı araçları inceledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GTÜ 2021/2022 Akademik Yılı Açılış Töreni YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!