Tahir Büyükakın

‘Eylemse Eylem, Grevse Grev

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

MESS ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamayan ve GREV  kararı alan Türk Metal Sendikası  İzmit Milli İrade  Meydanında  miting  gerçekleştirdi .

Türk Metal Sendikası’nın ‘Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Miting’ adını verdikleri mitinge yaklaşık 100 bin kişi katıldı.  Milli İrade Meydanında gerçekleştirilen miting için işçiler  çevre illerden de oldukça yoğun katılım  gösterdi.

KORTEŞ HALİNDE YÜRÜDÜLER

Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın katılımı ile gerçekleştirilen miting için işçiler sabah saatlerinde Doğu Kışla Parkı’nda bir araya geldi. Doğu Kışla Parkı’nda oluşturulan kortejlerle  işçiler  Milli İrade Meydanı’na yürüdü.

GENEL BAŞKANLAR KATILDI

Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı Milli İrade meydanındaki   mitinge Türk İş Mali Sekreteri ve Yol İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, İLO Genel Sekreteri Kemal Özkan, Petrol İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz,  TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş,  Tüm Tis Genel Başkanı Kenan Öztürk,  Genel Maden İş Genel Başkanı Hakan Yeşil, Petrol İş Genel Sekreteri Salip Akduman,  Belediye İş Genel Mali Sekreteri Bayram Özkan,  İndustriall Genel Sekreteri Kemal Özkan , Türk İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar,  İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet,  Türk İş Bölge Başkanları ve Şube başkanları katılım gösterdi.

CANIMIZ PAHASINA ÇALIŞTIK

Mitingde ilk olarak Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak; Kardeşlerim bu mitingimizin adı, rastgele seçilmiş bir ad değildir. Bu mitingimiz, “Ölümüne çalıştık, kazanacağız” mitingidir. Evet, biz ölümüne çalıştık. Biz, canımız pahasına çalıştık. Herkes evindeyken, sıcak yuvasında, çoluk çocuğuyla beraberken, biz çarkları döndürdük, bacaları tüttürdük. Emeğin en kutsal değer olduğunu, dosta, düşmana gösterdik. Ülkemiz sanayisi durmasın diye, ekonomimiz zarar görmesin diye, patronlarımız kârlarına kâr katsın diye, biz canımız pahasına çalıştık. Canımız pahasına çalıştık’’ ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BULUŞMAMIZ BİR DİRENİŞTİR

Kavlak emekçiler artık yeter diyor, emekçiler artık hakkını istiyor sözlerini kullanarak, ‘’Buradan, Kocaeli Meydanı’ndan, emeğin bu kutsal kürsüsünden, hak için, ekmek için, gelecek için, aş için, iş için mücadele eden tüm emekçilere selam olsun. Değerli dostlarım, bu miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS’e karşı değil, emeği hor görenlere, hakkını vermeyenlere cevap vermek, “Evet, biz buradayız” demek içindir. Bu büyük buluşmamız, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, “Yeter artık” dediği, “bıçak kemiğe dayandı” dediği bir haykırıştır, bir direniştir’’ ifadelerine yer verdi

EYLEMSE EYLEM, GREVSE GREV

Ülkenin her yerinde varız diyen Kavlak, ‘’Kardeşlerim, günlerdir, haftalardır sokaklardayız. Eylemlerimize önce işyerimizde başladık. Vardiya değişimlerinde eylemler yaptık. İşi durdurduk. O da yetmedi, sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurmak için, kent meydanlarına çıktık. Sokaklardan, caddelerden sel gibi aktık. Önce İzmir’deydik… Sonra Manisa’dan seslendik. Bursa’daydık, Eskişehir’deydik, Çerkezköy’de, Gebze’de, Sakarya’da, Ankara’daydık, şimdi buradayız. Bizim başka bir niyetimiz yok, gizli bir ajandamız yok. Hepimiz alın terimizin karşılığı için mücadele ediyoruz. Kara, yağmura, soğuğa bakmadan insan gibi yaşamak için hak mücadelesi veriyoruz. Bilmeyenlere, görmeyenlere, duymayanlara, sesimizi duyurmak için olanca gücümüzle bağırıyoruz. Olanca gücümüzle bağırıyoruz. Eylemse eylem, grevse grev’’ şeklinde konuştu.

‘’GELİN MASAYA İYİ BİR SÖZLEŞME YAPALIM’’

Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum diyen Kavlak, ‘’Onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum. Artık deniz bitti, bitti.  Sakın unutmayın, deniz bizim için biterse, sizin için de bitmiş demektir. Onun için, bu işi daha fazla uzatmanın anlamı yok. Gelin masaya, bu işi bitirelim. Gelin masaya, iyi bir sözleşme yapalım. Gelin masaya, nereye varacağı belli olmayan bu koşullarda siz de biz de önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın. Hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim’’ ifadelerini kullandı

‘’GÖSTERİN YİĞİTLİĞİNİZİ BİZ DE GÖSTERELİM’’

Kavlak MESS önemli bir sınavın eşiğindedir ifadelerini kullanarak, ‘’Bakın, son iki sözleşme sürecimizde, bizim taleplerimize karşı gösterdikleri duyarlılık ve sergiledikleri işbirliği için MESS yetkililerine teşekkür ediyorum. Ama o günler iyi günlerdir. Asıl olan bugündür, bugün. MESS bugün önemli bir sınavın eşiğindedir. O sınav dostluk sınavıdır. O sınav vefa sınavıdır. Biz bugüne kadar, sosyal ortağımıza karşı yalnızca iyi gün dostu olmadığımızı kötü günde de onların yanında olduğumuzu her fırsatta gösterdik. Ne emeğimizi, ne mesaimizi ne de canımızı esirgedik. Şimdi sıra onlarda. Ne demişler; yiğit bin yaşar, fırsat bir düşer. Ne kadar yiğit olduklarını şimdi göreceğiz. Gösterin iyi niyetinizi. Gösterin dostluğunuzu. Gösterin yiğitliğinizi. Biz de görelim, biz de görelim’’ dedi.

‘’KUL HAKKI YEMEYİN’’

Kavlak yapılan tüm üretimi emekçinin gerçekleştirdiğini söyleyerek, ‘’Yarın Aralık ayının enflasyonu açıklanacak, Gelin, çarşının, pazarın enflasyonunu açıklayın. Gelin, elinizi vicdanınıza koyun. Sizin açıkladığınız o enflasyona göre zam alan bu ülkenin işçisine, memuruna, emeklisine kıymayın. Bu ülkeyi sırtında taşıyan emekçilere kıymayın. Bu yaptığınız kul hakkı yemektir. Ayıptır, günahtır. Sanmayın ki, o çarklar kendiliğinden dönüyor, o bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanmayın ki, bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat rekorları kırıyor, şampiyon oluyor. Kendinize gelin, kendinize. Onların hepsini biz yapıyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, biz kazandırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEK İSTEMİYORUZ’’

Kavlak insanca yaşamak istediklerini belirterek, ‘’Biz, Nedeni olmadığımız bir sorunun mağduru olmak istemiyoruz. Biz, bu krizlerin bedelini ödemek istemiyoruz. Biz her şeyi fazlasıyla hak ediyoruz. Biz, karakışta işten atılmak istemiyoruz. Biz, evimize helal ekmek götürmek, çoluk çocuğumuzun yüzüne bakabilmek istiyoruz. Biz, üz kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. Biz, iş cinayetlerinde can vermek istemiyoruz. Biz, bu ülkede çalışmak, üretmek, ürettiğimizden hakça pay almak istiyoruz. Biz, insanca yaşamak istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’MÜCADELENİN KRALINI VERİRİZ’’

Kavlak sözlerinin sonunda biz gerekirse mücadeleyi sokaklara taşımayı biliriz ifadelerini kullanarak, ‘’Biz, sosyal diyaloğu hiç terk etmedik. Uzlaşmak için her yolu denedik. İyi niyetimizi gösterdik. Ancak gördük ki, muhatabımız bunu anlamıyor. Bizi zorluyor, zora koşuyor… Evet, biz, mücadelemizle, verdiğimiz yaşam kavgasıyla, içimizde yanan memleket sevdasıyla, zor zamanların insanlarıyız. Fakat şunu da hiç kimse aklından çıkartmasın. Zor zamanların insanlarıyız, ama kölesi de değiliz, değiliz. Biz, Bu süreci barış içinde masada bitirmek istiyoruz. Ama olmazsa, işi sokaklara taşımayı da iyi biliriz. Biz, o sokakların yabancısı değiliz. Biz, o sokaklarda büyüdük, o sokaklardan geldik. Gerektiğinde yine o sokaklara döneriz, mücadelenin kralını veririz’’ şeklinde konuştu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Eylemse Eylem, Grevse Grev

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!