Tahir Büyükakın

BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN 2020 YILDIZLARI BELİRLENDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Bilişim dünyasının bir yıl boyunca heyecanla beklediği, sektörün teknolojilerini geliştiren ve çözümler üreten şirketlerin yer aldığı “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması Bilişim 500”ün sonuçları açıklandı. “Yarının Unicornları Bugün Bilişim 500’de!” mottosu ile bu yıl 22. kez gerçekleştirilen Bilişim 500 Araştırması, hem girişimciler hem de yatırımcılar açısından en etkili pazar yeri olarak ön plana çıktı. Törende konuşan T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, donanımlı yeni insan kaynağının yeni iş alanlarına yönlendirilmesi ve teknolojinin yenilikçi fikirlerle ekonomiye kazandırılmasının gerekli olduğunu ifade ederek “Yarının rekabetçi dijital ekonomisinde bir güç olarak var olabilmek, yeni iş yapma modellerini yapay zeka üzerine kurgulayarak teknolojik gelişime ayak uydurmak, iş gücü yeteneklerini yeniden belirlemek zorunlu hale gelmiştir” dedi.

Türkiye’de bilişim sektörünün ciroları itibariyle en büyük 500 şirketini genel ve faaliyet gösterdikleri kategorilere göre sıralayarak pazar hakkında öngörü ve özellikleri belirleyen İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2020 Araştırması’nın sonuçları 8 Eylül’de gerçekleştirilen törende açıklandı. KoçSistem ana sponsorluğunda bu yıl ilk kez ‘fijital’ (fiziksel ve dijital) olarak yapılan tören Sanatçı-Bilişimci Taylan Dedeoğlu’nun solo gitar performansı ile başladı. M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Özlem Unan’ın ilk olarak sektör rakamlarını paylaştığı Bilişim 500 Ödül Töreni’nin açılış programında, BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, Procter & Gamble Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç konuşmaları ile yer aldı. Ödül töreninin hemen öncesinde ise ‘Mandıra Filozofu’ olarak tanınan Müfit Can Saçıntı, “Ben Ödüle Karşıyım:)” adlı performansı ile izleyicilerle buluştu.

Bilişim sektörü pandemiden kârlı çıktı

Bilişim 500 araştırmasını gerçekleştiren M2S Araştırma Pazarlama Şirketi’nin Genel Müdürü Özlem Unan, açılış konuşmalarından önce sektöre ilişkin son derece önemli veriler paylaştı. Pandemi döneminin bilişim sektörünü olumlu olarak etkilediğini belirten Unan, “2020 yılında yapılan son sıralamada yer alan 500 şirketin toplam geliri 170.6 milyar TL oldu; 2019 yılına göre büyüme TL bazıda yüzde 29 olarak gerçekleşti. Bilişim sektörünün son 10 yılındaki büyümesi yüzde 179 oldu. Sıralamaya giren şirketlerin yarısı TL bazında yüzde 25 ve üzeri büyüme gerçekleştirdi. Gelirlerde en yüksek büyüme yüzde 467. Sıralamada yer alan şirketlerin yüzde 41’i Türkiye Merkezli üretici şirketler. Pandemi ile birlikte özellikle uzaktan çalışmanın artması, e-ticaretin büyümesi beraberinde hem kişisel hem kurumsal veri hırsızlığı amaçlı siber saldırıların artmasına sebep oldu. Gelecek yıllar verinin altın olduğu, nesnelerin interneti, yapay zeka derken veri işleme, yönetimi ve siber güvenlik üzerine kurulu bir dönem olacak.” dedi.

Unan’ın ardından açılış konuşmalarına geçildi. BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe yaptığı konuşmada araştırmanın girişimci ve yatırımcıları buluşturma noktasında taşıdığı önemi vurgulayarak, “Bilişim 500 Araştırması resmi evraklar üzerinden alınan en doğru bilgilerle sektörün gelişimine yardımcı olmakla kalmayıp artık yatırım ihtiyacı bulunan girişimcilerimize yatırım imkânları bulmaya da yardımcı oluyor.” dedi.

facebook volgers kopen
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN 2020 YILDIZLARI BELİRLENDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!