Tahir Büyükakın

Afetlerde Gönllü Olan Kişilerin Donanımı Önemli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Zekice Değişim

Bu yıl 4.sünün düzenlendiği Kartepe zirvesin programında Afetlere gönüllü katılım konusu konuşuldu.

Afetlerde Gönllü Olan Kişilerin Donanımı Önemli

Kartepe Zirvesi “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temalı Kartepe Zirvesinin 3. günün son oturumunda Afetlere Gönüllü katılım değerlendirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Tahir Büyükakın, AKUT Başkanı Recep Şalcı ve sevilen oyuncu mert Fırat’ın katılımı ile değerlendirildi. Programa Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş de salondaydı.  

AFETLERDEN SE GELECEK YARDIMIN YÖNETİMİ ÖNEMLİ 

Dayanıklılık,  risk, afet sonrası gönüllü katılımını nasıl arttırılabilir nasıl ele almalıyız koşunda fikirlerini ortaya koydu. Moderatör Faik Uyanık önderliğinde gerçekleşen panelde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Tahir Büyükakın nasıl önemler alınmalı bizim için önemli olan bu bütün illerde iyi yada kötü planı afet planı vardır diyerek dikkat çekti. Büyükakın, Ne kadar iyi planınız olursa olsun afet olduğunda o şehirde yaşayan insanlar kendi yardımlarına koşamıyorlar. Afet anında size kim yardıma gelecek nereye gidecek planlanmalı ve iyi yönetmeniz gerekli bu önemli bir mesele eğer nereye ne yapmak gerektiğini bilmezsek göllü olmakta yeterli olmuyor diye belirtti.  

DİLERİZ Kİ BİZE GEREK KALMASIN

AKUT Başkanı Recep Şalcı “Gölcükte ve Kocaeli de gönüllü gruplarından kuran Şalcı “ nerde ne yapmalıyız AKUT Türkiye’de ve Dünyada bir marka oldu. Gönüllülük önemli ama yeterli değil bunun için disiplin ve koordinasyon eğitim başlıyor. 2000 kişilik bir grubuz azınlıktayız ama koordineliyiz. Ama AKUTA AFADA en az ihtiyaç duyulmasından yanayız” dedi. 

EĞİTİMLER İLE GELECEĞİ PLANLAMALIYIZ

Sevilen oyuncu Mert Fırat “insandan kaynaklı ısınma kendi başına bir afet. İklim ve küresel ısınma o kadar çok bir göz dalgası yaratarak çok şeyi değiştiriyor. Çinli bir tekstil işçisiyle derdimiz aynı. Su kaynakları doğru yönetemiyoruz ama bir yandan da ısınmaya dayalı buharlaşmayla yok olan su sorunumuz var. İklimin tutunması toprağın verimliliğini etkiliyor. Artık belediyelerin 10 yıllık iklim eylem planları var gelişmiş teknoloji ile takip edip ve öngörü veriyor. Buraya yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Çözüm ise insanda bu farkındalığı yaratmak önemli. Eğitimler ile geleceği planlamalıyız” .

STK’LARIN DESTEKLENMESİ ÖNEMLİ

Başkan teşkilatlanmayı önemsedik önceliğimiz muhtarlar ve gönüllü ekipler oluşturduk. İtfaiyeye gönüllü olan kişilerden tercih etti. Gönüllü faaliyetini lego yapma bezer. Sahilliler gönüllü can kurtarma faaliyetlerini de kapsıyor. Gönüllülük faaliyetlerinin yayğınlaşması için STK ların desteklenmesi projelerin geliştirilmesi önemli. Bugünden ne yapmak gerektiğini planlayarak olay anında değil öncesinde sonrasını belirlemeliyiz. Kartepe Zirvesinde bu organizasyonlarla bunları konuşmak gurur verici NTV ye de bu katılım dağladığı için teşekkür ediyorum.

GÖNÜLLÜ OLMAK ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL

Şalcı “ Türkiye olan tüm afetlere hazırlıklı olmalıyız. Hazır olmayınca asıl afet olur. Arama Kurtarma olarak neler yapıyor AFAD kuruldu. AKUT olarak amacımız aynı can kurtarmak eğitim ve donanım olması önemli. Orman yangınların da gönüllüler yarardan çok zarar verdi. Gönüllü olmak güzel ama disiplinli ve sorumlu ve organize olmak gerekiyor. Umarız İstanbul depremi beklendiği kadar büyük olmaz” dedi.

FIRAT, 30 İLDE PAZAR YERİ KURDUK

İhtiyaç haritası kurucusu Mert Fırat “2015 yılında proje olarak başladı. İhtiyaç listesi diye çıktı sonra harita temelli ihtiyacın giderilmesi önemli olduğunu gördük. 44 üniversitede örgütlüyüz 10 bin üyemiz var. İlk Elazığ depreminde yola çıktık. 99 depremin de buradaydım. O dönem İnsani yardım çalışmıştık. ihtiyaç haritasıyla mevcut 30 ilde Pazar yeri kurduk. Nerden, ne, alabilirizi düşündük ve planladık” dedi.

EĞER BİRŞEYLER YAPMAK İSTİYORSAK ADIM ATMALI

Başkan son olarak gençlerin ve kadınların faaliyetler de bulunmasını önemsiyoruz. Kurtarma faaliyetlerini yürüten gruplarla eskiden beri çalışıyoruz iyilikle ilgi güzel fikirleri olan varsa gelsin birlikte çalışalım dünyayı değiştirmek istiyorsak kalkıp bir adım atmak gerekiyor cümlesi ile sözlerini tamamladı. Şalcı ise yerel yönetimlerin desteklenmesi önemli Kocaeli konusunda çok şanslıyız. Fırat İnsanlar hangi alanda çalışmak isterse çalışsınlar bir şeyler yapmak istiyorsak başkanımızın dediği gibi adım atmalıyız diyerek sözlerini ifade etti. Program sonunda Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş panelistlere plaketlerini taktim ettiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Afetlerde Gönllü Olan Kişilerin Donanımı Önemli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Bölge Haber - Yeni Nesil Objektif Haber Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!